Ange ditt sökord

Halsont är ett symtom vid halsfluss som leder till att du får rejält ont i halsen och även svårigheter att svälja på grund av att det uppstår smärta och svullnad i svalget. Foto: Shutterstock

Halsont är ett symtom vid halsfluss som leder till att du får rejält ont i halsen och även svårigheter att svälja på grund av att det uppstår smärta och svullnad i svalget. Foto: Shutterstock

Allt om halsont

I samband med till exempel en förkylning är det vanligt att du får besvär med halsont vilket kan leda till smärta i halsen och svårigheter att svälja. Halsont går ofta över av sig självt men det kan vara skönt att lindra besvären.

Annons:

Orsaken till halsont kan variera så det är även viktigt att också behandla den bakomliggande orsaken till att du har ont i halsen.

Därför får du ont i halsen

Orsakerna till att man får halsont varierar men förkylning är den allra vanligaste och en vuxen person drabbas i genomsnitt av en till två förkylningar per år. De flesta får halsont någon gång per år medan barn i förskoleåldern kan ha ont i halsen flera gånger om året. Halsont är ett symtom vid halsfluss som leder till att du får rejält ont i halsen och även svårigheter att svälja på grund av att det uppstår smärta och svullnad i svalget. Halsont förekommer även i samband med körtelfeber som oftast orsakas av ett virus som heter Epstein Barr-virus, ett väldigt vanligt virus som de flesta smittas av i tidig ålder.

Andra faktorer som kan framkalla halsont är torrhet, irritation och överansträngning av rösten. Också torr luft och rökning kan bidra till att du lättare får ont i halsen.

Symtom vid ont i halsen

Vilka symtom som uppstår i samband med halsont beror på vilken den bakomliggande orsaken är. Om du har en förkylning så förekommer halsont i anslutning till förkylningen och om du har ansträngt rösten uppstår halsont ofta i anslutning till ansträngningen.

Generella symtom vid halsont

  • smärta i hals och svalg
  • irritation i hals och svalg
  • svårighet att svälja

Symtom vid halsont i samband med förkylning

  • Svalget ser rött och irriterat ut (inflammerat)
  • Heshet som uppstår till följd av infektion och irritation på stämbanden

Symtom vid halsont i samband med halsfluss

  • Kraftiga, röda och svullna halsmandlar till följd av inflammation
  • Ibland förekomst av halsböld, en varansamling omkring ena halsmandeln

Symtom i samband med körtelfeber

  • Inflammerade och röda halsmandlar med gråvit beläggning
  • Smärta i hals och svalg
  • Svullna lymfkörtlar

Samtidigt som du har ont i halsen kan du även uppleva andra besvär som feber, ont i öronen, snuva, röd näsa, heshet och hosta. Vanligtvis är inte halsont något allvarligt men om du inte kan svälja din saliv och/eller om du har mycket ont på ena sidan av halsen och har svårt att gapa ska du kontakta vården direkt.

Behandling vid halsont

Om virusinfektion eller körtelfeber är orsaken till att du drabbats av halsont så får du helt enkelt vänta tills det går över. Det krävs sällan någon specifik behandling för dessa två. Vid konstaterad halsfluss kan läkaren skriva ut antibiotika även om man vid milda besvär brukar låta infektionen läka ut av sig själv då det tyder på att infektionen inte håller i sig så särskilt länge. Om du har en halsböd får du hjälp av en specialist som tar hand om bölden och det är vanligt att man sedan sätter i tablettbehandling med antibiotika.

Om anledningen till halsont är att du har överansträngt rösten är det enkla rådet att helt enkelt vila rösten så mycket som möjligt och undvika att till och med viska då även det är en belastning för dina stämband. Röker du, och upplever besvär i anslutning till rökningen, är det bästa rådet att göra ett gott försök att sluta röka.

Lindra besvären vid halsont

För att lindra besvären vid halsont kan du dricka varmt te, då det kan ha en lenande effekt i halsen. Många upplever också att glass och yoghurt känns svalkande och bra vid halsont. På apotek kan du hitta receptfria läkemedel som kan hjälpa till att lindra irrationen och smärtan i halsen och som har en lokalbedövande effekt. Det finns även halstabletter i dagligvaruhandeln eller på apotek.

Vid svåra besvär med halsont finns det även receptbelagda läkemedel. För de allra flesta brukar dock receptfria läkemedel hjälpa att lindra halsont.

Goda råd vid halsont

Eftersom orsaken till halsont varierar betyder även det att behovet av behandling varierar. De allra flesta kommer att uppleva halsont minst någon gång om året och du kan då få hjälp av receptfria läkemedel och att du tar hand om dig genom att vila och ta receptfritt läkemedel mot smärta och feber i kombination. Du bör undvika fysisk ansträngning om du har ont i halsen då halsont sällan kommer ensamt. Låt kroppen vila och återhämta sig.

Halsont, det vill säga halsinfektioner, smittar också lätt så undvik att hosta och nya rakt ut eller umgås med andra om du har halsont. Ta hand om dig och din kropp, lindra smärtan och besvären och kryp ner och vila upp dig så kommer du med all säkerhet bli bättre och slippa halsont då halsont vanligtvis går över inom några dagar till en vecka.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: