Besparingen gäller både dig som patient men även samhällets kostnader.
Vad är generiska läkemedel?
Under en bestämd tid kan ett läkemedelsbolag som har forskat och tagit fram ett nytt läkemedel få ensamrätt att tillverka och sälja det, ett så kallat originalläkemedel. När ensamrätten upphör kan andra tillverka likvärdiga läkemedel med samma verksamma ämne, generiska läkemedel.
Fakta om likvärdiga läkemedel
- Innehåller samma verksamma ämne som originalläkemedlet.
- Innehåller samma mängd av verksamma ämnet som originalläkemedlet.
- Ger samma medicinska effekt som originalläkemedlet.
- Ger samma funktion i kroppen som originalläkemedlet.
Förutom verksamma ämnen består läkemedel även av hjälpämnen som ger läkemedlet dess färg, form och smak. Likvärdiga läkemedel innehåller samma verksamma ämne i samma mängd, däremot kan hjälpämnena variera. Det gör att läkemedel kan se olika ut.
Är generiska läkemedel lika säkra som originalläkemedel?
Alla läkemedel som säljs på laglig väg i Sverige såväl granskas som godkänns av myndigheter innan de får säljas. Det ställs exakt samma höga krav på kvalitet på generiska läkemedel som på originalläkemedel och de fungerar exakt likadant i kroppen. Likvärdiga läkemedel är lika säkra, oavsett pris.
Eventuella biverkningar kan däremot beskrivas lite olika i den information som finns i förpackningen, den så kallade bipacksedeln. Alla läkemedel kan ge biverkningar och om du upplever nya biverkningar eller förändrad effekt av ditt läkemedel ska du alltid kontakta din läkare eller farmaceut på ditt apotek.
Vilka läkemedel är utbytbara?
Beslut om vilka läkemedel som kan bytas ut tas av Läkemedelsverket, LMV. En förutsättning för att ett läkemedel ska bedömas som utbytbart är att det innehåller samma verksamma ämne i samma mängd och ha samma så kallade beredningsform.
Läkemedelsverket kontrollerar och godkänner att originalläkemedlet och det generiska läkemedlet är likvärdiga.
För att läkemedel ska vara utbytbara, likvärdiga, ska de:
- vara godkända läkemedel
- innehålla samma verksamma ämne/n i samma mängd
- ha samma beredningsform
- i övrigt ha bedömts som likvärdiga av Läkemedelsverket.
Bedömningen omfattar sammanvägd effekt och säkerhet, hanterbarhet och produktinformation.
Prisskillnad mellan originalläkemedel och generiska läkemedel
Priset på våra läkemedel et är Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV; som i sin tur beslutar vilka läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen och om vilket pris man kan sätta på enskilda läkemedel.
- Det är endast läkemedel som omfattas av läkemedelsförmånen som byts ut på apotek.
- Om förskrivaren eller farmaceuten motsätter sig bytet av läkemedlet ingår hela kostnaden för läkemedlet i högkostnadsskyddet.
Om du själv vill välja att byta ut läkemedlet men valet påverkar kostnaden får du betala prisskillnaden. Väljer du betala prisskillnaden byts inte läkemedlet ut men prisskillnaden ingår inte i högkostnadsskyddet.
Självklart kan du välja att få ett annat utbytbart läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånen men du får då betala hela kostnaden själv. Kostnaden ingår inte heller i högkostnadsskyddet.
När får läkemedel inte bytas ut?
Apoteken är ålagda att såväl erbjuda likvärdiga utbytbara läkemedel som har lägst pris som att upplysa dig som patient att utbyte sker. De ska även upplysa om din rätt att mot betalning av mellanskillnaden få det förskrivna läkemedlet. Det finns tillfällen då ett läkemedel inte får bytas ut, till exempel om den som har skrivit receptet har sagt nej till byte av medicinska skäl, till exempel allergi mot vissa fyllnads- eller färgämnen i en tablett.
När du hämtar ut ditt läkemedel gör farmaceuten en bedömning om det aktuella bytet fungerar för just dig som patient och kan också rekommendera att inte byta ut läkemedlet. En farmaceut kan motsätta sig ett utbyte av läkemedel om det anses att utformningen av läkemedlet eller utbytet i sig kan innebär en försämrad läkemedelsanvändning eller annan risk för din hälsa.
Goda råd till dig som använder läkemedel
- Om du har frågor kring dina läkemedel eller generiskt utbyte ska du i första hand prata med farmaceuten på ditt apotek eller din läkare, som har skrivit ut läkemedlet. Då kan du få mer information om läkemedel, dina recept och högkostnadsskydd.
- Några goda råd till dig som använder läkemedel:
- Lär dig namnet på det verksamma ämnet i ditt läkemedel. Om du är osäker på vilket detta är, fråga din läkare eller en farmaceut på ditt apotek.
- Låt etiketten sitta kvar på läkemedelsförpackningen. Där står det ofta vilket läkemedel din läkare skrev ut, vad det likvärdiga läkemedlet du har fått heter samt vilket det verksamma ämnet är.
- Informera alltid din läkare om du har en allergi. Läkaren tar då ställning till om ett byte är lämpligt för dig.
- Fråga en farmaceut på ditt apotek eller din läkare om du är osäker på hur du ska använda dina läkemedel.