Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Allt om brun hundfästing (Rhipicephalus sanguineus)

Den bruna hundfästingen är vanlig i klimat som är varma och med hög luftfuktighet. Nu har man dock gjort ett oväntat fynd av denna gynnare, som främst biter hundar, på våra breddgrader.

Annons:

Det var en familj i Sundsvall som upptäckte ett antal fästingar på sin hund i januari. Detta är inte en typisk fästingsäsong och man valde att skicka fästingarna till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys.

Rhipicephalus sanguineus

Man upptäckte att den aktuella hunden hade drabbats av brun hundfästing. I Sverige finns ett 20-tal fästingsorter men brund hundfästing hör inte till dessa.

Rhipicephalus sanguineus, eller brun hundfästing, kommer främst från länder i medelhavsområdet. Den tillbringar största delen av sitt liv utanför värddjuret. För att kunna överleva behöver den dock hålla sig nära för att med jämna mellanrum kunna få i sig blod och på så vis fullgöra livscykeln.

Eftersom de trivs där det är varmt och ombonat kan det i exempelvis hundbäddar finnas ett stort antal bruna hundfästingar och de förökar sig snabbt. Det betyder att när du väl upptäcker att hunden bär på brun hundfästing är risken stor att fästingen finns på flera platser i ditt hem. Det finns skräckexempel då fästingarna har förökat sig rejält eftersom varje fästing kan lägga upp till 4 000 ägg.

För att vara säker på att du är av med den bruna hundfästingen krävs skadedjurssanerare som professionellt, effektivt och framförallt noggrant kan se till att ditt hem är rent från fästingar.

Hunden måste behandlas

Hundar som drabbas av brun hundfästing måste behandlas ordentligt och noggrant. Ibland krävs även en omplacering så att man kan garantera att hunden och bostaden gemensamt blir av med alla fästingar och för att säkerställa att ingen ”biter sig kvar”.

Man måste vara noga så att inte brun hundfästing sprider sig, så för de drabbade krävs ett visst mått av isolering och uppföljning. Behandling och uppföljning kan behövas så långt som ett år efter upptäckten.

Brun hundfästing är en så kallad vektor. Det innebär att den kan infektera hund med ett antal andra smittoämnen vilket gör det ännu mer vikigt att hunden så snart som möjligt behandlas och blir av med fästingen. Den vanligaste infektionssjukdomen hunden kan drabbas av heter babesios och fästingfeber.

Kan  vara dödlig

Båda sjukdomarna resulterar i blodbrist och feber hos hundarna. De kan även drabbas av ledinflammation och problem att röra sig. Förutom babesiois och fästingfeber kan hunden även drabbas av hepatozooonos.

Hepatozoonos leder till lever- och njurskador, brist på röda blodkroppar och lunginflammation. Sjukdomarna är behandlingsbara men det finns risk för permanenta skador hos hunden och vissa hundar överlever inte sjukdomar som är orsakade av brun hundfästing.

Kontroller vid utlandsvistelse

Det är viktigt att kontrollera hundar och katter som har varit utomlands så att de inte bär på olika typer av parasiter och sjukdomar.  Om du har med dig din hund eller katt på resan, kolla dagligen igenom pälsen. Kontakta alltid veterinär innan resa för att ta reda på vilka regler, vaccinationer och villkor som finns för in- och utförsel av husdjur i olika länder. Viktigt bland annat för att undvika att tidigare ovanliga sjukdomar och parasiter sprider sig i Sverige, och självklart även för djurets allmänna hälsa.

Den hund som nu bar på brun hundfästing hade dock inte varit utomlands vilket gör upptäckten anmärkningsvärd. Människor som har varit utomlands kan föra med sig fästingen i kläder, tyger och packning. Och så kan den ha överförts till hunden. Om hunden vistas på hunddagis eller i hundgårdar med andra hundar kan även det göra att fästingen sprider sig.

Rekommendationen från SVA är att man alltid behandlar hundar som varit utomlands mot utvärtes parasiter. Det är också viktigt att om du upptäcker fästingar under “fel” årstid, eller i större antal, skicka in fästingen för analys för att förhindra större utbrott av exempelvis brun hundfästing.

Snabba fakta:

  • Den bruna hundfästingen drabbar sällan människor
  • Brun hundfästing härstammar från Nordafrika
  • Brun hundfästing kan leva upp till 18 månader utan blod
  • Som larm eller nymf sitter brun hundfästing vanligtvis i hundens öron eller mellan tårna
  • Brun hundfästing gömmer sig gärna bakom lister, i möbler och i väggspringor.

Källa SVA och UNT.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: