En av tio personer äter eller försöker äta uteslutande vegetariskt. Det visar en undersökning från mätinstitutet Demoskop på uppdrag av branschorganisationen Livsmedelsföretagen.
Vegetarisk uppfattas som bäst för en själv
Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist kommenterar undersökningen med att många uppfattar det vegetariska alternativet som det bästa för en själv, även om miljöpåverkan och djurhållningen också kan påverka valet.
Timo Hursti, docent vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet är inne på samma spår. Han tror att diskussionerna om köttets inverkan på växthuseffekten samt djurens välmående gör att fler väljer en vegetarisk diet. Folk är mer medvetna i dag och baserar sina kostval därefter.
Främst yngre personer utesluter kött
Det är också främst yngre åldersgrupper som strävar efter att äta vegetariskt. Bland de som är 16-39 år är det 20 procent som strävar efter att hålla en helt vegetarisk diet. År 2013, när den första mätningen gjordes var den siffran 12 procent.
Enligt Timo Hursti beror det på att yngre personer i högre utsträckning än äldre intresserar sig för livsvalens konsekvenser. Valen blir en del av deras identitet, och även om vissa kan tänka sig att börja äta kött senare i livet så tror Timo Hursti att trenden är här för att stanna. Det kommer bland annat synas genom att även köttätarna kan tänkas äta mindre kött, men istället satsa på kvaliteten.
Köttet måste ersättas, inta bara väljas bort
Den ökade trenden med att äta vegetarisk är också något som välkomnas av Livsmedelsverket. Att äta vegetarisk är förvisso bra för både hälsa och miljö, men Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, poängterar att köttet i så fall måste ersättas.
Om man helt utesluter mat från djurriket kan man behöva ta tillskott eller se till att få i sig berikade produkter med D-vitamin eller B12. Det går inte bara att plocka bort köttet på tallriken och sedan bara äta exempelvis potatis, sås och grönsaker. Det bästa är i så fall att ersätta med bönor och linser, säger Åsa Brugård Konde.