Ange ditt sökord

Ett större utbrott i Thailand har lett till att fler svenska thailandsresenärer än vanligt har drabbats av denguefeber. Foto: Shutterstock

Ett större utbrott i Thailand har lett till att fler svenska thailandsresenärer än vanligt har drabbats av denguefeber. Foto: Shutterstock

Allt fler Thailandsresenärer drabbas av denguefeber

Allt fler turister smittas av denguefeber på resan. Antalet smittade har fördubblats de senaste åren och majoriteten smittas när de besöker länder som exempelvis Thailand, som fortfarande är ett av svenskarnas mest populära resmål.

Annons:

Denguefeber sprids via myggor men smittar inte mellan människor.

Stort utbrott i Thailand

Denguefeber finns i ett flertal populära turistmål som Thailand och även Indonesien men även i länder som Indien, Malaysia samt i såväl Mellan- och Sydamerika som Afrika. Att så många svenskar drabbas just nu beror på att det pågår stora utbrott av dengue i bland annat Thailand.

Nästan alla provinser i Thailand, och då framför allt populära turistmål, har rapporterat fall av denguefeber säger Elsie Ydring, molekylärbiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Symtom vid denguefeber

Denguefeber är ett virus som sprids via stickmyggan aedes aegypti som är vanlig i tropikerna. Samma mycka sprider även sjukdomen zika, som har varit mycket omskriven under 2015 och även 2016. Under januari i år har Folkhälsomyndigheten fått in totalt 44 fall av svenskar som insjuknat i denguefeber vilket är en fördubbling jämfört med samma period 2015. Majoriteten av fallen i år har smittats i Thailand och bara i Phuket har antalet rapporterade fall ökat trefaldigt. När sjukdomen bryter ut kan man få något av följande symtom:

Symtom vid denguefeber

  • Feber
  • Röda prickar på kroppen
  • Rödsprängda ögon
  • Värk i huvud
  • Värk i muskler

Symtomen bryter oftast ut mellan 3-14 dagar efter smittan, vanligtvis är dock inom 4-7 dagar så du kan insjukna efter att du har kommit hem från din resa. Man kan även drabbas av lite större blåmärken vilket är symtom på att man fått den mer allvarliga formen av denguefeber. De kan märkas efter några dygn. Denguefeber kan inte behandlas, utan går över av sig själv. Om du däremot blir mycket sjuk kan man behöva vara på sjukhus för att få vätska direkt i blodet, så kallat dropp. I ovanliga fall kan sjukdomen bli allvarligare, med chocktillstånd som kan leda till döden. Denguefeber är en anmälningspliktig sjukdom vilket betyder att vården måste rapportera in de fall som upptäcks till Folkhälsomyndigheten.

Skyddar mot denguefeber

Numera finns det dock vaccin mot denguefeber. För dig som ska resa till tropiska länder där denguefeber och andra myggburna sjukdomar finns är det alltid klokt att ta reda på fakta innan du reser. Har det rapporterats ovanligt många fall? I vilka regioner? Vilken information finns? Kontakta läkare eller vaccinationscentral i god tid före avresa för att rådgöra om det är aktuellt med vaccination. Gravida bör prata med en vaccinationsmottagning eller barnmorska om det finns något särskilt att tänka på.

Väl på plats handlar det om att skydda sig mot myggstick. Myggorna som sprider denguefeber är aktiva dag som natt.

Så skyddar du dig mot denguefeber

  • Bär långärmade tröjor och långbyxor – det kan absolut vara tunna kläder men heltäckande.
  • Använd myggmedel – finns såväl hemma som på de flesta resmål.
  • Använd myggnät i möjligaste mån det finns tillgängligt.

Även om ökningen av antalet fall var fördubblad i januari ser man i februari att antalet fall är lägre vilket även kan bero på att majoriteten av svenskarna reser i samband med jul- och nyårshelger.

Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten, TT, 1177

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: