Mellan 500 000 och 700 000 svenskar lider idag av KOL och man räknar med att ungefär 3 000 dör varje år till följd av sjukdomen.
Kol slår extra hårt mot kvinnor
Extra hårt slår sjukdomen mot rökare över 40 år, och då särskilt kvinnor. Det visar statistik från Socialstyrelsen som nyhetsbyrån Siren rapporterar om. De senaste 20 åren har dödstalen för kvinnor med kol ökat med hela 140 procent. Motsvarande ökning för män låg på 28 procent.
Kjell Larsson är professor emeritus vid Karolinska Institutet och säger till Siren i en kommentar angående statistiken att ökningen beror på att kvinnors rökvanor under 1900-talet ökade snarare än männens.
Mörkertal i statistiken
Det finns ett stort mörkertal när det kommer till antalet svenskar som bär på kol och Kjell larsson menar att så många som 100 000 kan leva med sjukdomen utan att veta om det. Inte sällan består symtomen av envisa förkylningar som varar i två till tre veckor för att sedan utvecklas till andnöd.
Omkring fem procent av de som har kol blir svårt sjuka och utgör en patientgrupp som mår allra sämst konstaterar Kjell Larsson. Vissa kol-patienter är beroende av syrgasandning dygnet runt.
Rökstopp viktigt
Ungefär 85 procent av fallen kan enligt Kjell larsson förklaras med att patienten varit rökare. Rökstopp är därför det säkraste sättet att hindra kol från att bryta ut.
Kjell Larsson säger till Siren att han, för att förebygga att sjukdomen sprids ännu mer, vill se att alla vårdcentraler i Sverige utrustas med specialla kol-team som är experter på sjukdomen. Han menar även att vilken vård man får inte ska vara beroende av var i landet man bor och att det bästa vore om alla földe de nationella riktlinjer som finns.
4 tips för kol-patienter
- Sluta röka Rökning är den vanligaste orsaken bakom kol och för att utveckla sjukdomen måste man ha rökt under en längre period. Det är anledningen till att få under 40 år drabbas. Om du som kolpatient inte slutar röka förvärras sjukdomen. Rökstopp är därför viktigt och om du är osäker, prata med din läkare om vilken typ av hjälpmedel och stöd som finns.
- Fysisk aktivitet Det är inte ovanligt att tappa muskelkraft på grund av sjukdomen, något man kan få igen genom att träna. Överlag är fysisk aktivitet viktigt för att öka välbefinnandet och livskvaliteten när man lever med kol. Om man inte rör på sig försämras konditionen vilket påverkar exempelvis andningen. Prata gärna med vården om träningstips eller möjlighet till fysioterapi.
- Näringsrik mat I ett senare stadium av sjukdomen är det vanligt att gå ner i vikt. Då blir det viktigt att få i sig näringsrik mat. Även andningen kan påverkas av vad du äter. Här är det bra att få kostråd av en dietist och få den hjälp du behöver för att må bra.
- Hjälpa andningen Kol är en lungsjukdom och elder till att man får problem med andningen. Det kan kännas tungt att andas men med enkla andningsövningar kan man hjälpa andningen på traven. Ett tips är att andas ut med läpparna halvstängda vilket bildar ett mottryck som underlättar andningen.