Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Allt du behöver veta om barnvaccin

Vaccination av barn har lett till att fler barn överlever sjukdomar som tidigare betydde en säker död. Men varför vaccinerar vi och vad innebär en vaccination av barn?

Annons:

Under 1900-talet började sjukvården mota svåra sjukdomar i grind genom vaccinationsprogram. Dessa bidrog till att nästan utrota sjukdomar som förr ansågs som mer eller mindre självklara och som i många fall bidrog till en hög barndödlighet i vårt samhälle. I Sverige erbjuds alla barn kostnadsfri vaccinering mot en rad sjukdomar varav många är mycket ovanliga i väst. Eftersom sjukdomarna fortfarande är aktiva i andra delar av världen är det ändå bra att fortsätta vaccinera barn mot dessa sjukdomar för att undvika nya utbrott.

Vad vaccinerar vi mot

I Sverige vaccinerar vi, genom barnhälso- och skolvårdens omsorg, alla barn mot tio sjukdomar: polio, difteri, stelkramp, kikhosta, infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b, mässling, påssjuka och röda hund och allvarliga sjukdomar orsakade av pneumokocker och humant papillomvirus (HPV). (Källa: Smittskyddsinstitutet)

Det senaste tillskottet är vaccinet mot HPV som ges till flickor och som skyddar mot livmoderhalscancer. Det finns även en kategori som kallas ”riktad vaccination” och det innebär att barn vaccineras om det finns risk för att de utsätts för vissa bakterier som hepatit B eller turbekulos.

Vaccinationsprogrammet kan variera i olika landsting, exempelvis vaccinering mot pneumokocker finns i tre olika varianter. Prevenar, som täcker 7 stammar , Prevenar13 som täcker 13 stammar, inklusive superbakterien 19A, och Synflorix som täcker 10 pneumoekockstammar. Se listan längst ner under ”Fakta” för en förteckning över de sjukdomar som vaccineras mot och de vaccin som ingår i barnvaccinationsprogrammet.

För att få komplett information gällande barnvaccinprogrammet kan man besöka Smittskydsinstiutets sida och självklart även ta kontakt med den BVC som man är knuten till. Det är alltid tillåtet att fråga om man har några funderingar och tankar som rör barnvaccinering.

Varför vaccinerar vi

De flesta föräldrar väljer att vaccinera sina barn, för vaccinationsprogrammet är frivilligt. Genom att godkänna vaccinering hjälper man till att hålla sjukdomar som tidigare var vanliga borta och det finns även en risk att om du smittas av en ”barnsjukdom” som vuxen, och inte är vaccinerad sedan tidig ålder, drabbas hårdare. Spädbarn har ett tidigt skydd som det har fått av mamman, detta försvinner dock ganska snabbt och därför bör man starta vaccinationsprogrammet enligt rekommendationerna.

Ett vaccinprogram som det svenska är planerat för att komplettera och bygga upp försvaret mot dessa sjukdomar och en vaccinering innebär egentligen att man stimulerar kroppen att försvara sig som om man faktiskt hade den aktuella sjukdomen. Det är ett effektivt och beprövat sätt att bygga upp ett naturligt försvar mot sjukdomarna.

När barnet ska vaccineras

Ett läkarbesök är ofta nervöst och obekant för barn och en vaccinering är inget undantag. Genom att pedagogiskt underhålla barnet och såväl trösta som stödja kan man underlätta den process som en vaccinering innebär. Att barnet blir rädd och upplever obehag är bara naturligt och man får rikta in sig på att några tårar kommer att fällas och sedan är det över. Sjukvården gör från sin sida oftast det bästa för att såväl föräldrar som barn ska uppleva vaccineringen som naturlig och ofarlig och samtidigt vara ett skydd för livet.

Man är i Sverige mycket noga med uppföljning av barnvaccinprogrammet. Biverkningar är sällsynta men kan självklart aldrig uteslutas. Exempelvis kan barnet drabbas av rodnad i huden vid sticket och även få som en liten knuta som senare försvinner. Barnet kan också få feber i samband med vaccineringen. I ovanliga fall händer det att barnet drabbas av en slapphet, något som går över efter ett tag. Både i fallet med slapphet eller/och om man är orolig bör man kontakta BVC för en uppföljning. Som regel är vaccineringen en process som inte ska påverka barnet alltför mycket och om man märker av något ovanligt i samband med detta gör man bäst i att kontakta sjukvården.

Med barn som har kronisk sjukdom innan vaccineringen eller reagerar kraftigt bör man konsultera en läkare innan man genomgår barnvaccinationsprogrammet för att undvika komplikationer.

Det svenska barnvaccinationsprogrammet

Vaccinationsprogrammet för barn i Sverige är väl uppföljt och genomtänkt och även om det är frivilligt väljer många föräldrar att vaccinera sina barn för att fortsätta undvika att ”gamla” sjukdomar kommer tillbaka. Man ska alltid vara försiktig när det handlar om ens barn och i det här fallet gör man något inte bara för barnet utan även för barnet när det växer upp och slipper drabbas värre än behövligt av olika sjukdomar.

Barnvaccinationsprogrammet skiljer sig något från olika landsting och som tidigare nämnt finns det exempelvis olika vaccin mot pneumokocker. Att hålla sig uppdaterad kan ibland kännas omöjligt men genom BVC och Smittskyddsinstitutets hjälp kan man få den kunskap man behöver för att tryggt våga vaccinera sitt barn. BVC hjälper även till med det så viktiga vaccinationsschemat som garanterar ett fullgott skydd genom att varje vaccin tas vid rätt tidpunkt.

Fakta

Skydd mot 10 sjukdomar
• Polio
• Difteri
• Stelkramp
• Kikhosta
o Pentavac, Infanrix-Polio+Hib, Infanrix, Tetravac
• infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b
o Act-Hib, Pentavac, Infanrix-Polio+Hib, Hexavac
• mässling påssjuka röda hund (MPR)
o Priorix och M-M-R II
• allvarliga sjukdomar orsakade av pneumokocker.
o Prevenar, Prevenar 13, Synflorix
• vaccination av flickor mot humant papillomvirus (HPV)
o Gardasil och Cervarix

De flesta vacciner som ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet ges som kombinationsvacciner. Nedan kan du se vaccinationsschemat och mer info finns på www.smi.se (Smittskydsinstitutet)

Vaccinationsschema:

Vill du läsa fler nyheter och artiklar om barn? Klicka här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: