Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Allergitendenser kan bero på kemisk intolerans

Plötsligt kan det finnas en förklaring till varför du reagerar så starkt på en viss lukt. Till skillnad mot vad många tror behöver det inte bero på en allergi, istället kan det handla om en kemisk intolerans. 

Annons:

Vi utsätts dagligen för alla möjliga doftämnen: bordsgrannens starka parfym, rengöringsmedel, doftljus, cigarrettrök och så vidare. Symtomen är olika där vissa får huvudvärk, andra nästäppa och några blir illamående. Koncentrationssvårigheter och ögonirritation är ytterligare två symtom.

Hos doktorn blir allergitesterna negativa och det tycks helt enkelt inte finnas någon förklaring till lidandet. Eller rättare sagt, det fanns ingen förklaring tills nyligen.

Oförmåga att vänja sig vid lukter

Psykologiforskaren Linus Andersson har lagt fram en doktorsavhandling vid Umeå Universitet som behandlar just detta. Han menar att en del av oss lider av en slags överkänslighet som gör det omöjligt att vänja sig vid vissa lukter.

Det behöver alltså inte vara en allergi som orsakar symtomen, anledningen stavas istället kemisk intolerans.

10 % av befolkningen är kemiskt intoleranta

Det är ungefär tio procent av befolkningen som bedöms lida av kemisk tolerans, vilket betyder att det är förvånansvärt vanligt. Utav de är det någon enstaka procent som mår riktigt dåligt till följd av sin överkänslighet mot vardagliga lukter.

En person som lider av kemisk intolerans upplever att lukterna ständigt är närvarande. Det vanligaste är annars att luktförnimmelser snabbt avtar. Exempelvis när du kommer till en kompis lägenhet. Direkt när du kliver in så känner du lukten, men efter ett tag är det ingenting du tänker på.

Jämförde toleranta och icke-toleranta

I sitt forskningsförsök lät Linus Andersson jämföra toleranta och icke-toleranta människors reaktioner när de utsattes för olika dofter. Testpersonerna fick beskriva hur de upplevde lukterna och om luktstyrkan förändrades över tid.

Resultatet visade att de icke-toleranta snarare upplevde att lukten förstärktes än lättade. Han såg även en skillnad i hjärnaktivitet.

Vidare säger Linus Andersson att forskarna såg ett annat mönster av blodflöde i hjärnan hos de intoleranta. Förändringen liknar den som sker hos patienter med smärtsjukdomar.

Överkänslighet mot lukt påverkar både kropp och psyke

Dessutom visade resultatet i avhandlingen att ämnen som irriterar slemhinnor i näsa och hals ger en kraftig reaktion hos kemiskt intoleranta. Personer som hostade mer när de inandades kapsaicin, det starka ämnet i chilifrukter, visade även förhöjda reaktioner i hjärnan vid andra lukter.

Utifrån det kunde forskarna se tendenser till att intoleransen inte bara påverkar kroppen, utan även psyket. En överkänslighet mot lukter kan alltså ha större inverkan på vårt välmående än vi först trodde.

Forskningen ett första steg mot ökad kunskap

Linus Andersson både tror och hoppas att forskningen är ett första steg när det gäller att ta fram nya metoder för diagnosticering och behandling av de som lider av kemisk intolerans.

Forskningen skulle även kunna användas i syfte att ge mer kunskap kring hur vi kan förbättra våra arbets- och vardagsmiljöer. Alla har vi rätt till bra arbetsförhållanden och det här kan vara ett steg i rätt riktning.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: