Rekommendationen om vaccinering gäller från den 16:e graviditetsveckan. Årets vaccin är inte detsamma som användes under pandemin 2009.
Slår extra hårt mot gravida
Förra influensasäsongen var, enligt Smittsskyddsinstitutet, ovanligt hård och pågick under en lång tid. En anledning, tros vara att tre olika influensatyper cirkulerade samtidigt. Också i år antas svininfluensan (H1N1) cirkulera och man vet sedan tidigare att den slår extra hårt mot gravida.
För att skydda gravida från svininfluensan har därför Socialstyrelsen nu gått ut med de nya rekommendationerna.
Inte samma vaccin
Till Tidningarnas Telegrambyrå (TT) säger Gunnar Nylén, Socialstyrelsens utredare, att även om man vaccinerade sig i samband med pandemin år 2009 så kan man inte längre räkna med att man har ett skydd mot svininfluensan.
Därför vill man att gravida överväger att vaccinera sig på nytt och från Socialstyrelsen vill man även betona att det inte är samma vaccin som gavs 2009. Även om förra influensasäsongen var tuff så kan man i dagsläget inte sia om hur den kommande säsongen kommer att bli.
Riskgrupper som bör vaccinera sig:
- Gravida
- Hjärt-lungsjuka
- Personer med lever- eller njursvikt
- Kraftigt överviktiga
- Barn med multihandikapp
Symtom vid svininfluensa
Svininfluensa har en symtombild som är i det närmaste identisk med vanlig influensa. Normalt är att du insjuknar i fem till sju dagar men det är inte ovanligt att du kan uppleva en trötthet i ytterligare ett par veckor. Svininfluensa och vanlig influensa ökar risken att du drabbas av andra infektionssjukdomar som exempelvis bihåleinflammation. Vissa drabbas värre än andra av olika symtom och det är viktigt att du kontaktar läkare om du är orolig. Läkaren kan även ge råd och rekommendationer gällande vaccinering.
Vanliga symtom
- Hosta
- Huvudvärk
- Hög feber
- Muskel- och ledvärk
- Snuva
- Halsont
- Smärtor i bröstet
- Frossa
- Orolig mage
Källa: TT, Vårdguiden