Det visar en ny rapport från ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). I ett pressmeddelande poängterar dock Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN, att den äldsta åldersgruppen tillhör en generation som har med sig vanan att dricka mer än sina föräldrar. Det handlar alltså inte om att de ökar sitt drickande när de blir äldre, utan att det är andra människor i åldersgruppen.
Män dricker mer än kvinnor i alla åldersgrupper
Om man ser till hela befolkningen så har det skett en minskning av den totala konsumtionen av alkohol i Sverige mellan 2004 och 2018. Den största nedgången har skett bland män under 50 år, trots det är det fortfarande männen som dricker mer än kvinnorna i alla åldersgrupper.
Hos äldre personer har alkoholkonsumtionen dock ökat och gruppen 65-85 år dricker i genomsnitt sex gånger per månad medan gruppen 17-29 år dricker i genomsnitt fyra gånger per månad. De yngre dricker sig dock berusade i högre grad än de äldre, vilket de gör vid cirka vart tredje dryckestillfälle.
Konsumtionen varierar över månader och dagar
Rapporten visar på flertalet konsumtionsmönster som inte bara har avseende på kön och ålder. Man kan också se hur konsumtionen varierar under årets månader och veckans dagar. Föga överraskande är kanske att alkoholkonsumtion är vanligast under helgen. Närmare fyra gånger så många drack exempelvis en lördag jämfört med en måndag under 2018.
På samma sätt kan man se att sommarmånaderna lockar till ökad alkoholkonsumtion. Under juli dricker vi till exempel 50 procent mer än i november.
Resultaten bygger på telefonintervjuer med riksrepresentativa urval av 17–84-åringar