Ange ditt sökord

 Viktorija Milosevska, specialistläkare inom psykiatrin, menar att efter en semester med mycket alkohol kan man få abstinens med symtom som ångest och trötthet.  Foto: Getty Images

Viktorija Milosevska, specialistläkare inom psykiatrin, menar att efter en semester med mycket alkohol kan man få abstinens med symtom som ångest och trötthet. Foto: Getty Images

Alkoholabstinens efter semestern

Viktorija Milosevska, specialistläkare inom psykiatrin, delar med sig av sina insikter och erfarenheter om riskbruk och missbruk av alkohol och hur man efter semestern kan få besvär från abstinens.

Annons:

Alkoholdrickandet under semestern kan ge problem till hösten

Under sommarsemestern dricker många svenskar mer alkohol än vanligt, ofta för att slappna av.

-Under sommaren är det vanligt att man dricker mer på grund av semester, sociala sammanhang och det fina vädret. Men konsekvenserna av att dricka varje dag eller i stora mängder kan vara större än vad många inser, säger Viktorija Milosevska, specialistläkare vid CALMEGO Psykiatri .

Det ökade alkoholdrickandet under sommaren kan få negativa konsekvenser som sträcker sig in på hösten.

-Efter semestertider söker vissa hjälp för trötthet och att man känner sig ångestfylld på morgonen och man tror att det beror på stress, berättar Viktorija Milosevska. I stället kan det handla om abstinens från att ha druckit mer alkohol än vanligt under sommaren, viket även kan leda till sämre återhämtning.

Viktorija Milosevskas rekommendation är att man bestämmer redan innan semestern hur mycket alkohol man ska dricka.

-Bestämmer man att ett till två glas vin tre kvällar i veckan är ok, ska man försöka hålla sig till detta.

Riskbruk och missbruk i Sverige

Enligt Folkhälsomyndigheten definieras riskbruk av alkohol som en konsumtion som ökar risken för skadliga fysiska, psykiska och sociala konsekvenser. Man pratar om riskbruk som mer än 10 standardglas alkohol per vecka alternativt att man dricker 4 standardglas alkohol vid ett och samma tillfälle en gång i månaden eller mer. Ett standardglas motsvarar exempelvis 33 cl starköl eller 12 cl vin. Statistik visar att:

  • Cirka 16% av den vuxna befolkningen i Sverige har ett riskbruk av alkohol.
  • Män har generellt sett ett högre riskbruk än kvinnor.
  • Alkoholrelaterade dödsfall uppgår till ungefär 2000 per år i Sverige.

Varför blir vi beroende?

Alkoholberoende utvecklas när hjärnans belöningssystem anpassar sig till den återkommande närvaron av alkohol. Detta kan leda till att individen upplever ett starkt sug efter alkohol och en minskad förmåga att kontrollera sitt drickande. Beroende är ofta kopplat till förändringar i hjärnans dopaminsystem, vilket påverkar känslor av välbefinnande och belöning.

Alkoholens effekter på kort & lång sikt

Kort sikt:

  • Alkohol påverkar centrala nervsystemet och kan leda till försämrat omdöme, minnesförlust och minskad reaktionsförmåga.
  • Berusning kan öka risken för olyckor och våldsamma situationer.

Lång sikt:

  • Långvarig alkoholkonsumtion kan leda till en rad hälsoproblem, inklusive leversjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar och olika former av cancer.
  • Alkohol påverkar hjärnan och kan leda till beroende genom att förändra hjärnans kemi och belöningssystem.

-På kort sikt kan alkohol ge en känsla av avslappning och mindre blyghet, men på lång sikt kan det även leda till sämre sömn, depression och ångest, berättar Viktorija Milosevska. Dessutom påverkar alkoholmissbruk inte bara individen utan även familj, vänner och samhället i stort. Alkoholberoende utvecklas när hjärnans belöningssystem anpassar sig till alkoholen, vilket leder till att man behöver dricka mer för att uppnå samma effekt.

Alkoholbruk bland unga

Enligt data från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har alkoholkonsumtionen bland unga minskat över tid, men en betydande andel ungdomar dricker fortfarande alkohol. År 2023 rapporterade 39% av eleverna i årskurs 9 och 70% av eleverna i gymnasiets år 2 att de druckit alkohol under det senaste året.

-Ungdomar använder ibland alkohol som en form av självmedicinering vid psykiska problem som depression eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), menar Viktorija Milosevska. Därför är det oerhört viktigt att föräldrar är närvarande, ser sin tonåring och har en kontinuerlig dialog.

Föräldrars roll vid ungdomars alkoholintag

Viktorija Milosevska betonar vikten av föräldrars engagemang i att förebygga alkoholbruk bland ungdomar. Föräldrar kan hjälpa genom att:

  • Prata öppet med sina barn om alkohol och dess risker.
  • Sätta tydliga gränser och förväntningar kring alkoholbruk.
  • Vara goda förebilder genom att själva ha en ansvarsfull alkoholkonsumtion.

-Om alkoholism eller annan beroendeproblematik finns i släkten är de viktigt att förmedla att risken för missbruk är förhöjd, poängterar Viktorija Milosevska. Då är det ännu viktigare att ungdomen inte börjar dricka alkohol innan 18 års ålder.

Alkoholmissbruk bland äldre

Även äldre personer kan vara en utsatt grupp när det gäller alkoholmissbruk. Detta kan bero på flera faktorer, såsom ensamhet, pensionering och förlust av sociala kontakter. Det är viktigt att samhället uppmärksammar denna grupp och erbjuder stöd och hjälp.

Förebyggande & behandling

Viktorija Milosevska understryker vikten av tidig intervention och stöd för att förebygga alkoholmissbruk. Detta inkluderar:

  • Utbildning och medvetenhetsskapande kampanjer.
  • Tillgång till stödgrupper och behandlingsalternativ.
  • Regelbundna hälsokontroller för att identifiera riskbeteenden tidigt.

-Samhället behöver ta ett gemensamt ansvar för att minska alkoholrelaterade problem, menar Viktorija Milosevska. Vi behöver än mer information och utbildning kring alkoholens risker, ökade resurser till beroendevården och stöd till familjer som påverkas av en närståendes missbruk.

Att hantera alkoholproblem

För dem som kämpar med alkoholproblem rekommenderar Viktorija Milosevska att man söker hjälp och stöd.

-Det är viktigt att vården bemöter patienter med respekt och utan att döma, så att de kan öppna upp sig. Att förstå sambandet mellan alkoholkonsumtion och ens psykiska och fysiska välmående är avgörande för att hitta motivation att förändra sina vanor. Genom att öka medvetenheten och erbjuda rätt stöd kan vi tillsammans arbeta för att minska alkoholmissbruket i Sverige och förbättra folkhälsan.

Läs mer om alkoholabstinens.

Läs om alkoholism – arv, miljö och risker.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: