Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Aldrig för sent att sluta röka!

Att sluta röka är den största gåvan du kan ge dig själv. Du vinner hälsa, välmående, energi och mer pengar kvar i slutet av månaden. Kan det bli bättre? Först och främst måste man bestämma sig och verkligen vilja – hitta just din egen anledning och morot.

Annons:

Därefter finns olika hjälpmedel att använda sig av som kan liknas vid en krycka – du måste själv göra jobbet, men kan få stöttning på vägen.

Möt Anne-Sofie

Ann-Sofie, 48 år, började röka i högstadiet. Det var nyfikenhet, viljan att verka tuff och vuxen, som gjorde cigaretterna spännande.

– I början var det äckligt och det tog några år innan jag riktigt lärde mig att dra halsbloss. Men övning ger färdighet, säger Ann-Sofie med skämtsam ironi.

Tyvärr är ju rökning inget roligt utan ger enbart sämre hälsa på så många plan. Man har en högre risk att få många svåra sjukdomar, exempelvis ett 20-tal cancersjukdomar, lungsjukdomar och hjärt- kärlsjukdomar.

Andra saker som händer i kroppen när man röker är:

  • Sämre kondition och mindre ork.
  • Dålig blodcirkulation ger kalla händer och fötter.
  • Hyn blir grövre, gråare och fortare rynkig.
  • Tänderna blir gula, tungan svampig och andedräkten unken.
  • Svårare att bli gravid, risken för missfall ökar och att barnet föds med lägre kroppsvikt.
  • Sämre potens.
  • Sämre lukt- och smaksinne.
  • Hår och kläder luktar.

Skrämselpropaganda blir fakta

Jaha, ännu mer skrämselpropaganda kanske ni rökare tänker. Men, nej, detta är enbart ren fakta – så här ligger det till vare sig man vill det eller inte.

Om man sedan ska vända på steken och se det positiva, så är det ALDRIG för sent att sluta röka. Så snart man slutat börjar kroppens återhämtningsprocess och man kan vinna många år av god livskvalitet på att sluta röka. Om man väl har bestämt sig, för det handlar om att man själv verkligen måste vilja sluta – annars blir det svårt att lyckas – finns det hjälp att få.

Det finns många nikotinersättningsprodukter som kan hjälpa dig att komma igång, rökavvänjningsgrupper eller läkemedel. Det som krävs är motivationen och viljan att sluta. Se till att du har nära och kära som stöttar och hjälper dig.

I flera år tänkte Ann-Sofie sluta röka, men det kom alltid någonting i vägen och åren gick. Hon var 30 år gammal när hon för första gången slutade att röka med hjälp av nikotinersättning. Detta höll i sju år, men hon blev dock aldrig fri från nikotinet.

– Jag tänkte att eftersom jag inte rökt på sju år, kan jag testa någon enstaka cigarett till fest. Sen var det kört och jag var fast igen.

Några år senare lyckades hon återigen att sluta röka med hjälp av nikotinersättning.

– Efter två år var jag till och med nere på en sugtablett om dagen, men jag lyckades inte sluta helt. Strul på jobbet var nog en bidragande orsak till att jag efter några år började röka igen.

Hjärtproblem blev vändningen

Det var hjärtat som fick Ann-Sofie att fundera igen. Hon har hjärtproblem i släkten och frågade sin morbror som är läkare om det kunde vara rökningen som orsakade hennes hjärta att slå ”dubbelslag”. Självklart kan rökningen vara boven i dramat var svaret.

– Mina nya arbetskollegor var idrottsintresserade vilket gjorde att jag började hänga med och insåg att min kondition var riktigt usel. Efter en hälsokontroll där jag fick svart på vitt att min kondis var i behov av förbättring bestämde jag mig – nu är det dags!

Företagssköterskan föreslog att Ann-Sofie skulle prova ett läkemedel till hjälp, vilket hon beslöt att göra.

– Jag var redo för ett livsstilsbyte och det kändes ofräscht att röka efter träningen.

Champix är ett receptbelagt rökavvänjningsläkemedel, med en behandlingstid på runt tolv veckor. Det ingår även ett stödprogram, som är minst lika viktigt. Första veckan ska man ta läkemedlet men fortsätta att röka.

– Jag kunde känna effekt redan efter första tabletten och tappade helt lusten att röka efter några dagar, säger Ann-Sofie. Det kändes ungefär som att äta när man redan är mätt.

Hon mådde illa under ”avgiftningen”, men menar att det var ett litet pris att betala för att bli rökfri. Man får även hjälp via en hemsida, med kunskap kring rökning och rökstopp och man får ett mail varje dag, som Ann-Sofie läste både på morgonen och på kvällen för att hålla motivationen uppe. Hon tog även reda på allt om rökningens skador.

– I slutet av behandlingen hade abstinensen försvunnit. Den största vinsten för mig var känslan av att kunna andas djupare. Jag kände mig helt enkelt sundare och full av energi. Det är ju dessutom inte fel att ha mer pengar kvar i plånboken, menar Ann-Sofie. Tiden och energin man lägger ner på att hitta plats och tillfälle för att röka kan läggas på vettigare saker. Det är en frihetskänsla att inte vara beroende av den där cigaretten!

Det svåra är att inte börja, utan att inte börja igen…

Det kan vara lätt att sluta röka, men det svåra för många är att inte börja igen. Ann-Sofie kan fortfarande vakna med andan i halsen efter att ha drömt att hon sitter och tittar på solnedgången, med en cigarett i högsta huj.

– Första tanken är, puh, vilken tur att det bara var en ”mardröm”.

Ann-Sofie har en rökande väninna som nyligen fick en hjärtinfarkt, som hon försöker att motivera till att sluta. Men i slutänden måste var och en bestämma själv, poängterar hon. Efter att ha klarat av första sommaren som rökfri kände Ann-Sofie att detta kommer att hålla livet ut. Hon har nu varit rökfri i två år.

– Somrarna är tuffast, då jag än i dag kan känna lite sug när man äter middag utomhus och med ett glas vin i ena handen och en…, men nej, jag ska inte falla dit igen. Jag är medveten om att tar jag bara en cigarett så kan det vara kört. Det känns som om jag har en liten djävul på ena axeln, men att jag nu kan välja att inte lyssna på det örat.

Ann-Sofies tips till dig som bestämt dig

  • Ta reda på fakta, dels kring vad drogen gör, konsekvenserna, om beroendet och hur abstinensen kan kännas.
  • Sluta ljug för dig själv – detta är inget skämt!
  • Ta hjälp av stödgrupper, läkemedel, vänner och familj.
  • Byt ut din ”fula ovana” med något annat; börja träna eller gör något annat som du haft i tankarna men som inte blivit av.

Något som verkligen fastnat hos Ann-Sofie var informationen om att röka ett paket om dagen är lika ohälsosamt som att ha 30 kilos övervikt.

– Jag tänkte direkt på vad detta måste göra med mitt hjärta! Jag har insett att livet är för värdefullt, avslutar Ann-Sofie innan hon ska tillbaka till sina hurtiga kollegor.

Kanske blir det ett träningspass till kvällen…

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: