Ange ditt sökord

 Eva Backman överlevde pancreascancer men tror att hon hade sluppit jobbiga biverkningar om sjukdomen hade upptäckts tidigare. Foto: Privat

Eva Backman överlevde pancreascancer men tror att hon hade sluppit jobbiga biverkningar om sjukdomen hade upptäckts tidigare. Foto: Privat

Världscancerdagen – larmsystem för cancersymtom kan rädda liv

Vi lyfter världscancerdagen den 4:e februari och det finns fortfarande förbättringspotential inom vården. Många patienter söker för symtom som kan vara tecken på cancer, men där vårdcentralerna inte tänker cancer i första hand. För Eva Backman tog det nästan ett år med upprepade läkarbesök där hon fick höra att ”det är inget” eller fick diagnoser för andra problem, innan det till slut upptäcktes att hon hade pancreascancer (även kallat bukspottkörtelcancer).

Annons:

– Pancreascancer har dålig prognos, 90 % lever inte fem år senare men jag är en av dem som gör det, säger Eva Backman, som var 67 år när hon fick sin cancerdiagnos.

I dag är hon 72 år och lever med svåra biverkningar som kanske kunde undvikits om hon fått sin diagnos tidigare, redan efter första eller andra besöket på vårdcentralen.

-Tidig upptäck är absolut nödvändigt så att cancern inte hinner sprida sig och bli aggressiv. Den som har pankreascancer slåss bokstavligen för sin överlevnad, vi har det jag kallar ”blåljuscancer” det vill säga en akut cancersjukdom där vi inte har tid att vänta, säger Eva Backman, som är ordförande i cancerföreningen PALEMA (pankreas-, lever/galla-, magsäck- eller matstrupcancer).

Alarmsystem finns – varför används de inte?

Det finns idag färdiga riskvärderingsinstrument, alarmsystem, för cancer som kan införas på vårdcentraler i Sverige. Storbritannien är ett föregångsland och har ett riskvärderingsinstrument för 18 olika cancersjukdomar som tittar tillbaka ett år i patientens journalsystem och larmar läkaren på vårdcentralen om en patient har symtom, eller mönster av symtom, som kan vara cancer.

– Ett alarmsystem som det de använder i Storbritannien skulle vara till enormt stor hjälp för läkarna på vårdcentralen. Svensk forskning har redan visat att sådana system skulle fungera väl på svenska vårdcentraler. Varför är larmsystemet inte infört? Finns det några planer på att göra det? Hur länge ska vi behöva vänta? Under tiden detta utreds dör tusentals patienter i förtid, säger Margareta Haag, ordförande Nätverket mot cancer.

Klicka här om du vill ta del av Världscancerdagens digitala event ordnat av Nätverket mot cancer.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: