Ange ditt sökord

Oftast sitter akneutslagen i ansiktet, men ibland också på bröst eller rygg. De läker för det mesta utan att lämna ärr. Foto: Shutterstock

Oftast sitter akneutslagen i ansiktet, men ibland också på bröst eller rygg. De läker för det mesta utan att lämna ärr. Foto: Shutterstock

Akne – inte bara ett ungdomsproblem

Om du är över 30 och drabbas av akne kallas det för vuxenakne, akne tarda. En vanlig anledning till vuxenakne är förändringar i din hormonbalans. 

Annons:

Ibland kan även vissa läkemedel som innehåller steroider ge upphov till akne i vuxen ålder. Det kallas då steroid akne.

Vuxenakne kan ibland förväxlas med rosacea. Att ha akne kan vara psykiskt belastande men det är viktigt att veta att all akne oavsett svårighetsgrad går att behandla. All form av akne går att behandla men det räcker inte att bara tvätta sig ”rätt”, man behöver även behandla med läkemedel. En kombinerad insats med rengöring, behandling och återfuktning är ett effektivt sätt att komma till rätta med din akne.

Vanlig hudsjukdom – men underbehandlad

Akne är den vanligaste hudsjukdomen men också en av de mest underbehandlade trots att det finns hjälp att få.  Närmare 85 procent av alla människor har akne någon gång under livet. Även om medvetenheten om akne är hög är det vanligt att tillståndet inte behandlas på rätt sätt och de fysiska och psykiska effekterna av akne underskattas ofta.

Man kan få akne i alla åldrar men det är vanligast i tonåren när man får mer hormoner och talgproduktionen ökar. I puberteten ökar kroppens produktion av manligt könshormon hos båda könen. Det stimulerar talgkörtlarna till att öka produktionen av talg. Talg är till för att skydda huden men när kroppen producerar för mycket täpper det igen porerna. Blir porerna sedan inflammerade uppstår en finne.

Man kan också få akneliknande besvär av vissa läkemedel, till exempel kortison, eller av att jobba i en fuktig och varm miljö. Akne beror inte på dålig hygien. Ibland kan akne uppstå om man har kläder som skaver eller smiter åt på just en viss del av huden. Vissa läkemedel kan framkalla akne.

Inflammerade talgkörtlar under huden

Akne, som ofta kallas finnar, är inflammerade talgkörtlar under huden som visar sig som olika utslag. Akne börjar som ett utslag, en liten ytlig varblåsa, eller som en lite djupare och ömmande finne. I ansiktet, på bröstet och på ryggen är talgkörtlarna stora och man får oftare besvär där. Det är mycket vanligt att man har både torr och fet hud i ansiktet samtidigt. Hyn är ofta fetare på och runt näsan och i pannan, områden där talgkörtelproduktionen är störst. Oftast sitter akneutslagen i ansiktet, men ibland också på bröst eller rygg. De läker för det mesta utan att lämna ärr.

En allvarligare form av akne ger stora och ömmande vätskefyllda cystor i huden som kan svullna och värka. Denna form av akne lämnar ofta kvar ärr när den läker. Det finns några olika typer av akne och hudutslag.

Olika typer av akne och hudutslag

Acne vulgaris eller vanlig akne är en form som drabbar alla åldrar och kan variera från mildare till svårare. Den består av vita och svarta pormaskar och infekterade finnar som blir mörkröda prickar på huden. Prickarna som ligger under huden är infekterade och därför ska du undvika att klämma på dessa. Anledningen till akne kan bland annat vara hormoner, olika produkter som framkallar akne eller i vissa fall även läkemedel.

Vita pormasker uppkommer i blockerade porer. Blockeringen ger upphov till knölar som på bilden och kan vara inflammerade. Undvik att klämma även på dessa då det alltid kan innebära en viss risk för infektion.

Även svarta pormaskar beror på att porerna är blockerade och syns som små svarta pormaskar på din hud. Blockeringen är endast delvis, de svarta prickarna beror på att huden kommer i kontakt med syre. Svarta pormaskar kan vara svåra att få ut och är oftast lika bra att låta bli.

Ibland kan det uppstå “kraterliknande” ärrbildning efter akne. I vissa fall mildare och inte så utbrett och i andra fall gravare akneärr. Det finns olika behandlingar om du har svåra akneärr, prata med din läkare som kan ge tips och råd.

Behandling vid akne

Vid lindrig akne räcker det för det mesta med utvärtes behandling. På apoteket finns det receptfria läkemedel som innehåller det verksamma ämnet benzoylperoxid (BPO) som man smörjer på hela det drabbade hudområdet. Benzoylperoxid har tre huvudeffekter; antibakteriell, antiinflammatorisk och keratolytisk (öppnar upp de igentäppta porerna) och rekommenderas brett för behandling av akne. Det är även det enda receptfria alternativet mot mild akne som finns med i Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendationer från juni 2014.

Bra att veta vid behandling med benzoylperoxid är att din hud ibland kan bli torr och irriterad, vilket ofta är ett bevis på att behandlingen fungerar. Man kan då trappa ner och behandla varannan var tredje dag tills dess att huden har vant sig. Om irritationen blir svår eller vid en allergisk reaktion så avbryt behandlingen och rådfråga läkare.

Det är inte alltid det räcker med att behandla med receptfri gel innehållande benzoylperoxid. Det finns även receptbelagda geler och krämer innehållande flera aktiva ämnen som tillsammans attackerar aknen från olika håll och vid svårare akne kan du ibland behöva långtidsbehandla med antibiotikakapslar (max 3 månader i taget) eller starkare läkemedel. Syftet med behandlingarna, receptfria eller receptbelagda, är att behandla befintlig akne och förebygga att det uppstår mer akne. Om du lider av din akne, tveka inte att kontakta din vårdcentral eller skolhälsovården för att få bästa behandling.

Goda råd vid akne

  • Enda sättet att bli av med sin akne är att behandla med läkemedel. Det finns däremot några tips på hur man kan förebygga och i viss mån undvika att få fler finnar.
  • Tvätta ansiktet en till två gånger dagligen med en mild och hudvänlig ansiktsrengöring speciellt anpassad för din hudtyp.
  • Använd inledningsvis receptfria läkemedel som finns på apotek.
  • Under läkemedelsbehandling mot akne, kan man bli torr och irriterad i ansiktet, vilket ofta är ett bevis på att behandlingen fungerar. Huden brukar dock vänja sig vid behandlingen efter ett par veckor. I samband med läkemedelsbehandling är det även viktigt att använda en mild, ej uttorkande ansiktsrengöring samt en återfuktande ansiktskräm speciellt anpassad för dig med känslig aknebenägen hud, gärna med solskyddsfaktor. Undvik feta krämer och salvor, som kan täppa till hudens porer och förvärra aknen.
  • Låt bli att klämma dina finnar. Det försämrar bara aknen.
  • Förutom att använda dig av dessa råd är det bra att börja behandla dagligen och känna att det ger effekt. Om din akne påverkar dig så pass att du mår psykiskt dåligt är det bra att kontakta vården eller skolhälsan för att komma till rätta med din akne. Du ska absolut inte må dåligt och din akne och dina besvär ska tas på allvar. Det finns behandling att få!
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: