Folkhälsomyndigheten har gett Region Västerbotten och Umeå universitet i uppdrag att följa vad som händer med smitta och smittspridningen i samhället under en pandemi, när exempelvis ett campus med många studenter och personal öppnar upp igen efter nedstängning. Personer som deltar instrueras via tjänsten HOPE Corona App. Man beräknar att på kort tid testa totalt 20.000 personer. Detta blir Sveriges största studie av testning och smittspridning som genomförts. Datan man får fram bearbetas, analyseras och kommuniceras till patienter, vårdpersonal och myndigheter i ADDI Medicals tjänst HOPE Corona web som tagits fram åt Karolinska Institutet och Nationellt Pandemi Center.
”ADDI Medical levererar en avancerad och informationssäker lösning till projektet som gör det möjligt för alla involverade att säkert och i realtid ta del av all insamlad data”, säger Mathias Uhlén professor Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska Institutet. “Det innebär att de berörda snabbt får del av en eventuell smittspridnings omfattning”.
”Vi är glada och stolta över att få vara en del i detta samarbete och kunna bidra till att alla får bättre kunskap om smittan och smittspridningen. Plattformen HOPE är med sin många moduler och öppna arkitektur tillgänglig för många användningsområden inte minst vid testning och spårning vid pandemier som COVID-19”, säger Nina Sellberg, VD ADDI Medical.