Ange ditt sökord

Varningssignaler kan vara att du har svårt att somna på kvällarna och är trött på morgonen även när du har sovit ok. Foto: Getty Images

Varningssignaler kan vara att du har svårt att somna på kvällarna och är trött på morgonen även när du har sovit ok. Foto: Getty Images

8 myter kring utmattningssyndrom

Utmattningssyndrom är ett tillstånd som allt fler drabbas av i dagens samhälle, ofta som en följd av långvarig stress och otillräcklig återhämtning. Det är en diagnos som inte bör förväxlas med depression, även om symtomen kan överlappa. Utmattningssyndrom är ett allvarligt tillstånd som utvecklas gradvis över tid. Enligt Hjärnfonden kan det ta flera år innan symtomen blir tydliga, vilket gör det viktigt att vara uppmärksam på tidiga varningssignaler.

Annons:

Vad är utmattningssyndrom?

Utmattningssyndrom är resultatet av långvarig stress utan tillräcklig återhämtning enligt vgregion.se. Det kan utvecklas gradvis över flera år och det är inte alltid lätt att se varningssignalerna innan det är för sent. Symtomen varierar från person till person men inkluderar ofta:

  • Kroppsliga symtom: Hjärtklappning, yrsel, värk och känslighet för ljud.
  • Kognitiva symtom: Svårigheter att koncentrera sig, minnesproblem och oförmåga att planera eller genomföra uppgifter.
  • Emotionella symtom: Nedstämdhet, ångest och en känsla av att vara överväldigad.

Varningssignaler att vara medveten om 

Några varningssignaler som hjärnfonden anser att man ska vara medveten om:

  • Du upplever en utmattning som inte går att vila bort.
  • Du får svårt att somna eller orolig sömn.
  • Att du får svårt att minnas saker du vanligtvis brukar komma ihåg eller problem med att planera.
  • Du kan få fysiska problem som exempelvis yrsel och värk.
  • Att du blir mer lättirriterad och nedstämd mot vad du brukar bli.

Förebyggande åtgärder – undvika utmattningssyndrom

För att undvika att hamna i utmattningssyndrom är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder. Här är några strategier:

  1. Balansera aktivitet och vila: Hitta en hållbar balans mellan arbete, fritid och återhämtning.
  2. Lyssna på kroppens signaler: Var uppmärksam på tidiga tecken på stress och utmattning.
  3. Sätt gränser: Lär dig att säga nej och prioritera dina egna behov.
  4. Regelbunden motion: Fysisk aktivitet kan hjälpa till att minska stress och förbättra välbefinnandet.
  5. Sök stöd: Prata med vänner, familj eller en professionell om du känner dig överväldigad.

Vardagen med utmattningssyndrom

Föreställ dig att du vaknar på morgonen utan energi, trots en hel natts sömn. Du försöker ta dig igenom dagen, men varje uppgift känns som att bestiga ett berg. Du kanske upplever hjärtklappning bara av att tänka på arbetsuppgifter som väntar, eller så blir du utmattad av att bara gå till affären. Ljud som tidigare inte störde dig kan nu kännas överväldigande och du kanske märker att du glömmer enkla saker, som var du lade nycklarna. Att återhämta sig från utmattningssyndrom kräver ofta en livsstilsförändring där balans mellan aktivitet och vila är central. Det kan ta månader eller till och med år att helt återhämta sig, och det är viktigt att lyssna på kroppens signaler och inte stressa tillbaka till gamla rutiner.

8 myter om utmattningssyndrom

Vad känner du till om utmattningssyndrom? Det är viktigt att vara medveten om vanliga missuppfattningar kring sjukdomen. Genom att prata med psykiatriprofessor Marie Åsberg har Suntarbetsliv fått fram några av de vanligaste myterna och vad som egentligen gäller.

  1. Endast känsliga personer drabbas (falskt). Vem som helst kan drabbas, men personer med hög arbetsmoral och stort ansvarstagande löper större risk.
  2. Hjärnförändringarna är permanenta och man kan aldrig bli helt återställd (falskt). Med rätt behandling kan hjärnan återhämta sig, man kan komma tillbaka och förhindra återinsjuknande, men det tar tid och kräver stöd och förändring (krav på arbetsplatsen).
  3. Utmattningssyndrom är samma sak som depression (falskt). Det är två helt olika diagnoser, även om de kan ha liknande symtom.
  4. KBT är alltid den bästa behandlingen (delvis falskt). Kognitiv beteendeterapi kan hjälpa, men det är inte alltid den bästa lösningen för alla och fungerar bäst förebyggande.
  5. All stress är farlig och leder automatiskt till utmattning (falskt). Stress är en naturlig del av livet, men det är bristen på återhämtning som är skadlig.
  6. Antidepressiva läkemedel är en effektiv behandling vid utmattningssyndrom (falskt). Nej, det händer andra saker både fysiskt och mentalt än vid en depression.
  7. Avspänning fungerar som behandling (delvis falskt).
    Enbart avspänningsmetoder läker inte hjärnan. Men metoden fungerar förebyggande mot utmattning.
  8. Total vila gör att man snabbt är tillbaka på jobbet (delvis falskt): Återhämtning tar tid och det är viktigt att gradvis återgå till arbete.

Genom att vara medveten om varningssignaler, vidta förebyggande åtgärder och förstå sanningen bakom myterna kan du bättre skydda dig mot utmattningssyndrom. Att förstå och hantera utmattningssyndrom handlar mycket om att hitta en balans i livet och att ge sig själv tid att läka. Kom ihåg att det är viktigt att söka professionell hjälp om du misstänker att du eller någon i din närhet lider av utmattningssyndrom.

Läs mer om utmattningssyndrom.

Läs om ADHD hos flickor.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: