Ange ditt sökord

5:2-metoden innebär att du äter som vanligt fem dagar i veckan och fastar i två dagar, en metod som kan visa sig fördelaktig för diabetiker. Foto: Shutterstock

5:2-metoden innebär att du äter som vanligt fem dagar i veckan och fastar i två dagar, en metod som kan visa sig fördelaktig för diabetiker. Foto: Shutterstock

5:2 kan ge stora hälsovinster för dig som är diabetiker

För dig som har typ 2-diabetes kan 5:2-dieten ge stora hälsovinster, det visar ny svensk forskning.

Annons:

Resutlatet och slutsatsen kommer från världens hittills största 5:2-studie.

5:2-dieten

5:2-dieten lanserades 2013 av journalisten Michael Mosley. Metoden presenterades i en film som bland annat visades i Sveriges television och bidrog till dietens explosionsartade popularitet.

I praiktiken går metoden ut på att du växlar mellan att fasta (2 dagar) och äta (5 dagar).

Världens hittills största 5:2-studie

DI den nya studien har man låtit deltagarna under ett halvår äta enligt 5:2-metoden samtidigt som de har genomgått hälsoundersökningar under perioden och uppföljningar efter studien. Totalt har 105 personer medverkat vilket gör den till den största 5:2-studien i världen.

Bakom studien står diabetesforskaren och professorn Kerstin Brismar vid Karolinska institutet i Solna. Kerstin Brismar tyckte metoden var intressant och bestämde sig för att utvärdera 5:2-metoden vetenskapligt med fokus på personer med övervikt, högt blodtryck och tidigare former av diabetes typ 2.

Överraskad av resultatet

Kerstin Brismar säger i en kommentar att hon själv är överraskad nu när man har börjat sammanställa resultatet från studien. Man kan bland annat se att majoriteten uppger att de mår bra av dieten och att deltagarna i genomsnitt har minskat sitt BMI från strax under 29 till strax under 27.

5:2-dieten visade sig även vara lättare att följa eftersom bara 11 av de totalt 105 deltagarna hoppade av vilkwet innebar att nästan 90 procent klarade av att följa 5:2-dieten under hela tiden studien pågick.

Störst fördel för diabetiker

I studien ingick personer som ligger på gränsen till diabetes typ 2 och som klarar att hålla blodsockret på rätt nivå utan insulin men med hjälp av kosten. Anledningen till att man har valt att exkludera personer som använder insulinbehandling är att det är svårare att kontrollera blodsockernivåerna och fasta kan till och med innebära en hälsorisk.

För de som inte använder insulinbehandling visade sig 5:2 däremot ha stora hälsovinster. Det var i den gruppen av deltagare som störst förändring skett när det gällde midjemåttet. Midjemått över 102 anses öka risken för hjärt- kärlsjukdomar och efter studien hade deltagarna i genomsnitt 100 centimeter i midjemått iställt för 104. Vid uppföljningen ett halvår senare hade deltagarna dessutom minskat midjemåttet ytterligare, till i snitt 98,5 cm.

Bättre värden överlag

Överlag förbättrades värden som kolesterol, blodtryck, blodsocker och inflammationsmarkörer. Det kan leda till en överlag långsiktigt bättre hälsa menar Kerstin Brismar.

En annan vanlig hypotes och som även framhållits av Michael Mosley som presenterade 5:2-dieten är möjligheten att leva längre med hjälp av fasta. Det är dock en kontroversiell hypotes och Kerstin Brismar och hennes kollegor som tittat närmare på även detta konstaterar att de inte har sett något i resultaten som styrker just tesen att fasta förlänger livet hos människor.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: