Tidigare forskning har ofta fokuserat på enskilda livsstilsfaktorer, och AI har sällan använts i sådana analyser. Men i den här studien användes AI tillsammans med data från SCAPIS – Hjärt- och lungfondens databas – för att titta på både fysisk och mental livskvalitet. De analyserade allt från rökning, psykisk hälsa, alkoholkonsumtion, träningsfrekvens, socioekonomi, utbildning och sysselsättning till fysiologiska mätningar som blodtester, BMI och lungfunktion.
Viktigast för att nå en bra livskvalitet
Resultaten visade att de fem viktigaste faktorerna för en god livskvalitet var:
- fysisk aktivitet
- arbete
- avsaknad av smärta
- god sömn
- känslan av att ha kontroll över sitt liv
Intressant nog visade studien att det inte var sjukdom i sig som starkt påverkade livskvaliteten, utan snarare konsekvenserna av sjukdom, särskilt kronisk smärta, som hade en betydande inverkan. Smärta påverkade många andra aspekter av livet och därmed livskvaliteten, medan en enkel diagnos inte var starkt kopplad till låg livskvalitet.
Fysisk aktivitet kom som den mest betydelsefulla faktorn, och det är känt att den positivt påverkar både fysisk och mental hälsa. Att ha ett meningsfullt arbete och vara en del av ett sammanhang där man trivs och utvecklas var också viktigt. Generellt sett fanns det inte stora könsskillnader i studiens resultat, men män tenderade att rapportera högre nivåer av fysisk aktivitet än kvinnor, medan kvinnor värderade avsaknaden av smärta något högre.
Resultaten från denna forskning kan vara användbara vid utformningen av folkhälsopolitik och insatser för att förbättra människors välmående. Forskarna betonar vikten av att främja fysisk aktivitet som en central faktor för att öka livskvaliteten och främja hälsan, och de rekommenderar att man fokuserar på dessa faktorer redan i medelåldern för att lägga grunden till ett långt och lyckligt liv.