Ange ditt sökord

Lena Gordon Murkes är barnradiolog och sektionschef på 3D-center Karolinska. Hon menar att 3D kan minska operationstiderna för vissa ingrepp. Bild: Karolinska Universitetssjukhuset Foto: Shutterstock

Lena Gordon Murkes är barnradiolog och sektionschef på 3D-center Karolinska. Hon menar att 3D kan minska operationstiderna för vissa ingrepp. Bild: Karolinska Universitetssjukhuset Foto: Shutterstock

3D-modeller ny möjlighet för kirurger att planera operation

På Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm öppnas nu ett 3D-center. Här kan kirurger få hjälp med att skriva ut 3D-modeller av ett deformerat knä eller en krokig rygg när de planerar en operation. Med den nya tekniken går det också att skapa en exakt kopia av en nyfödd babys lilla hjärta.

Annons:

”Operationstiderna för vissa ingrepp kan minskas rejält när modeller används. En svår deformitet eller en fraktur framstår väldigt tydligt för en kirurg som får en modell av den skadade kroppsdelen i handen”, säger Lena Gordon Murkes, överläkare, barnradiolog och tillförordnad sektionschef på 3D-center Karolinska.

Modeller utskrivna under natten används under och inför operationen

Att skriva ut exakta modeller av olika kroppsdelar som hjälpmedel för att planera och öva på operationer är en möjlighet som har funnits på Karolinska i fem år. Modellerna skrivs ut över natten i centrats 3D-skrivare och används innan eller vid en operation.

Det går att skriva ut i olika plastmaterial, även mjuka och färgade. Ska modellen följa med in i operationssalen kan den tillverkas i ett plastmaterial som går att sterilisera.

En hjärtkirurg kan få en modell av ett nyfött barns lilla hjärta för att studera hålrum och eventuella missbildningar inför en komplicerad operation. Det går även att skriva ut en modell av ett halskärl, som ser olika ut från patient till patient, så att rätt kateter väljs innan ett ingrepp.

Avancerade datorprogram underlättar planering av operationer

En möjligen ännu viktigare del av 3D-centrats verksamhet är operationsplanering med hjälp av olika avancerade datorprogram. Informationen från en undersökning med datortomografi används för att rita upp en exakt 3D-modell av en patients kroppsdel i datorn.

Kirurger som arbetar med att korrigera olika typer av bettfel och ansiktsskador började använda 3D-tekniken för fyra år sedan på Karolinska. Tidigare använde de tvådimensionella bilder och gipsavgjutningar när operationerna planerades, vilket tog många timmars läkartid i anspråk. Nu kan de, tillsammans med Vasileios Tsirkos, medicinteknisk ingenjör, planera hur en käke ska förflyttas i datorn, eller till och med pussla ihop dess delar vid riktigt svåra käkfrakturer.

Vasileios Tsirkos arbetar med 3D på heltid och ytterligare två medicintekniska ingenjörer är under utbildning. Framöver kommer 3D-centrat att arbeta med undervisning och utbildning också för andra specialister.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: