Ange ditt sökord

Personer som använder nikotinprodukter tenderar att dricka mer alkohol än de som inte röker eller snusar. Foto: Getty Images

Personer som använder nikotinprodukter tenderar att dricka mer alkohol än de som inte röker eller snusar. Foto: Getty Images

Rök, snus & nikotinvanor: trender & påverkan på alkoholkonsumtion

Rökning, snusning och användning av nikotinprodukter har länge varit en del av svenskarnas livsstil. Men hur har dessa vanor förändrats över tid, och hur påverkar de konsumtionen av alkohol? I denna artikel utforskar vi de senaste trenderna inom nikotinanvändning och dess koppling till alkoholkonsumtion, baserat på data från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

Annons:

Ökad alkoholkonsumtion bland nikotinanvändare

En ny rapport från CAN visar att alkoholkonsumtionen är betydligt högre bland de som använder tobak eller nikotin jämfört med de som inte gör det. Detta gäller alla former av nikotinprodukter, inklusive cigaretter, snus, e-cigaretter (vejping) och upphettade tobaksprodukter. De som använder mer än en typ av nikotinprodukt dricker mest.

  • Alkoholkonsumtion och nikotinanvändning: Alkoholkonsumenter som använder tobak eller nikotin dricker i genomsnitt 0,71 liter ren alkohol per månad, jämfört med 0,4 liter bland de som inte använder nikotin. De som använder minst två nikotinprodukter dricker i genomsnitt 1 liter ren alkohol per månad.

Trender inom rökning & snusning

Rapporten beskriver hur användningen av olika nikotinprodukter har utvecklats i Sverige från 2003 till 2023. Det har skett stora förändringar i nikotinvanor under denna period.

  • Cigarettrökning: Cigarettrökning har minskat kraftigt de senaste 20 åren, särskilt dagligrökningen. År 2023 hade 12 procent av befolkningen rökt cigaretter vid minst ett tillfälle den senaste månaden, varav 6 procent rökte dagligen.
  • Snusning: Andelen snusare har ökat sedan 2011, med en särskilt stor uppgång bland kvinnor. År 2023 hade 21 procent av befolkningen snusat, varav 17 procent dagligen. Den största ökningen har skett bland kvinnor, där andelen snusare har tredubblats från 4 procent 2007 till 13 procent 2023.
  • Vitt snus: Vitt snus har blivit populärt och används ungefär lika mycket av män och kvinnor. År 2023 hade 10 procent av befolkningen snusat vitt snus, varav 7 procent dagligen.
  • Vejping: Användningen av e-cigaretter har ökat kraftigt de senaste två åren, särskilt bland yngre. År 2023 vejpade 5 procent av befolkningen, med högst andel i åldersgruppen 17–29 år där 16 procent vejpade.

Upphettade tobaksprodukter

För första gången inkluderar rapporten data om användning av upphettade tobaksprodukter. Under 2023 hade endast 0,3 procent av befolkningen använt upphettad tobak vid minst ett tillfälle den senaste månaden. Trots dess låga användning är det viktigt att följa denna nya trend då den kan påverka framtida folkhälsa.

Total användning av tobaks- & nikotinprodukter

Totalt sett har 30 procent av befolkningen använt någon form av tobak eller nikotinprodukt minst en gång den senaste månaden under 2023. Detta är en ökning jämfört med de senaste 10–15 åren, även om nivån har stabiliserats under de senaste åren.

  • Fördelning bland könen och åldersgrupper: Användningen är vanligare bland män (36 procent) jämfört med kvinnor (24 procent). Den är också mest utbredd i den yngsta åldersgruppen (17–29 år), där 44 procent har använt nikotinprodukter, och avtar med stigande ålder.

Nikotinanvändning & hälsorisker

Nikotinanvändning, oavsett form, medför hälsorisker. Rökning är den ledande orsaken till lungcancer och andra lungsjukdomar, medan snusning och vejping också kan ha negativa hälsoeffekter, inklusive ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar. Upphettade tobaksprodukter är relativt nya på marknaden, och deras långsiktiga hälsoeffekter är ännu inte fullt kända.

Slutsatser kring nikotinanvändning

Nikotinanvändning i Sverige har förändrats avsevärt de senaste 20 åren. Även om cigarettrökning har minskat, har användningen av andra nikotinprodukter som snus och e-cigaretter ökat. Samtidigt dricker nikotinanvändare betydligt mer alkohol än de som inte använder nikotin. Denna utveckling visar på behovet av fortsatta folkhälsoinsatser för att minska användningen av nikotinprodukter och därmed också minska alkoholkonsumtionen och de relaterade hälsoriskerna.

Genom att vara medveten om dessa trender och deras konsekvenser kan både individer och samhälle arbeta mot en hälsosammare livsstil.

Snusare använder mer narkotika.

Läs om alkoholism.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: