Ange ditt sökord

Artificiell intelligens, AI, kommer att kunna nyttjas mer inom vården. Foto: Getty Images

Artificiell intelligens, AI, kommer att kunna nyttjas mer inom vården. Foto: Getty Images

AI & medicinsk innovation: att förebygga & förbättra vården

AI har potential att förändra sjukvården genom att förbättra diagnostik, behandling och administrativa processer. Men för att maximera nyttan av AI krävs det att vi matar systemen med högkvalitativa data och implementerar dem på ett etiskt och juridiskt hållbart sätt. Genom att utnyttja AI:s kapacitet kan vi skapa en mer effektiv och säker vård, vilket i slutändan gynnar både patienter och vårdpersonal.

Annons:

Kort om AI inom vården

Artificiell intelligens (AI) revolutionerar sjukvården på flera fronter, från att analysera patientdata till att upptäcka sjukdomar tidigt och förbättra behandlingsresultat. Forskare och läkare runt om i världen arbetar med att implementera AI-lösningar för att göra vården mer effektiv och säker. Denna artikel kommer att belysa några av de mest spännande projekten och tillämpningarna av AI inom medicinsk forskning och vård, samt diskutera de utmaningar och möjligheter som tekniken medför.

AI inom hjärtmedicin

En av de mest lovande tillämpningarna av AI är inom hjärtmedicin. Forskare i Österrike har utvecklat en AI som kan analysera data från patienter som vårdas för andra åkommor än hjärtsjukdomar för att identifiera dem som har en hög risk för hjärt-kärlhändelser inom de kommande fem åren. AI varnar dessa patienter och uppmanar dem att söka vård för att förebygga allvarliga tillstånd som hjärtinfarkt.

I Sverige och andra europeiska länder pågår nu tester för att implementera denna teknik i praktiken. Max Gordon, docent vid Karolinska Institutet och överläkare i ortopedi, förklarar: “Detta är information som redan finns och AI kan hjälpa oss att använda den på bästa möjliga sätt.”

AI i diagnostik och behandling

AI har också visat sig vara effektiv i diagnostik. Vid Karolinska Institutet har forskare utvecklat en algoritm som kan upptäcka livmoderhalscancer på ultraljudsbilder. Detta projekt är ett exempel på hur AI kan användas inom olika medicinska discipliner för att besvara forskningsfrågor och förbättra diagnostiska metoder.

En annan spännande utveckling är användningen av AI för att sammanfatta journalanteckningar. Studier pågår för att undersöka hur språkmodeller som ChatGTP kan effektivisera vården genom att automatisera administrativa uppgifter.

Utmaningar med implementering av AI

Trots AI:s potential finns det utmaningar med att implementera tekniken i vården. AI-system kräver stora mängder data för att fungera effektivt, och kvaliteten på dessa data är avgörande. Max Gordon påpekar: “Det som är viktigt är vilken data vi matar in. Om den data vi utgår ifrån är bristfällig blir det svårt för AI att lära sig.” Ett exempel på detta är när man tar hudfotografier i olika ljusförhållanden. AI måste kunna skilja på faktorer som ljusförändringar och faktiska hudförändringar för att vara tillförlitlig.

AI och metaanalys

AI kan också revolutionera forskningen genom att underlätta metaanalyser. Traditionellt har metaanalyser varit tidskrävande, men med AI kan processen accelereras och kontinuerligt uppdateras med nya studier. Detta kan leda till snabbare implementering av nya forskningsresultat i klinisk praxis.

AI:s framtid inom vården

Man ser en stor potential för AI inom medicinen. AI kommer kunna ta över repetitiva och monotona uppgifter, vilket skulle göra läkaryrket mer attraktivt och roligare. Dessutom kan AI användas för att övervaka patienter och larma sjuksköterskor vid avvikande beteenden, vilket kan minska stressen för vårdpersonalen och förbättra patientvården.

Etiska och juridiska aspekter med AI

AI:s användning inom vården medför även etiska och juridiska frågor. Läkemedelsverket har därför tagit fram en vägledning för att säkerställa att införandet av AI sker på ett säkert och kontrollerat sätt. Detta inkluderar systematiska kvalitetsuppföljningar och tydliga ansvarsfördelningar.

Läs om varningssignaler för hjärtinfarkt.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: