Det skriver Läkemedelsvärlden i sin nätupplaga. Den höga siffran har givit reaktioner högt upp i det internationella fotbollsförbundets (Fifa) ledning.
Missbruk hos spelare
Enligt Jiri Dvorak, Fifas medicinske chef, ökar även anvädningen av läkemedel hos yngre spelare och man anser därför från Fifa att det är ett problem som behöver hanteras och uppmärksammas. Jiri Dvorak tycker att man absolut kan prata om ett missbruk eftersom andelen spelare som tar läkemedel är hög och att de dessutom tar ett antal olika läkemedel.
Även i Sverige lyfter man frågan kring läkemedel, missbruk och idrott och man har under en tid arbetat med att kartlägga användning av såväl läkemedel som kosttillskott hos svenska idrottare skriver Läkemedelsvärlden. Tanken är att samla mycket data för att sen få ett resultat som man kan använda som underlag och där man även kommer kunna se skillnader mellan olika idrotter, det säger Håkan Nyberg som är verksamhetsledare inom dopingfrågor på Riksidrottsförbundet. Man har ingen exakt tid när studien kommer bli klar men Håkan Nyberg säger till Läkemedelsvärlden att resultatet med sin omfattning kommer bli unikt.
Tre olika läkemedel inför varje match
Förutom att utsätta sin kropp för höga risker så säger Jiri Dvorak (Fifa) att spelarna kunde ta så mycket som tre olika läkemedel inför en match.
Den studie som man baserar uppgifterna på publicerades i British Journal of Sports Medicine och visade även att det fanns skillnader var spelarna kom ifrån. Bland annat låg spelare från Nord- och sydamerika i topp något som man tror beror på att pressen där är högre att komma tillbaka snabbt efter skador.
I Sverige säger Per Renström, läkare vid Fotbollsförbundet och intervjuad av Läkemedelsvärlden, att användingen av läkemedel har minskat och att såväl spelare som medicinsk personal i större utsträckning är medvetna om riskerna.