Samtidigt ökade risken att utveckla sjukdomen hos de som drog ner intaget. Det visar en ny studie.
Kostvanor och livsstil
Forskarna baserar slutsatsen på resultatet från en studie där man har följt över 120 000 anställda inom sjuk- och hälsovården i USA.
Man har i tre studier studerat kostvanor och livsstil hos deltagarna. Av de 120 000 deltagarna ingick 95 000 kvinnor i två studier som handlade om sjuksköterskors hälsa, övriga 28 000 var män som arbetade inom hälso- och sjukvården.
Lägre risk för typ 2-diabetes
Utifrån kartläggningen man gjorde kunde man se att de som ökade sin dagliga dos kaffe med kring 1,5 koppar per dag under en fyraårsperiod löpte 11 procent lägre risk att utveckla typ 2-diabetes under de kommande fyra åren.
Allra lägst risk att drabbas av typ 2-diabetes löpte de som hade den högsta kaffekonsumtionen, det vill säga tre koppar eller fler. Enligt studien som publicerats i tidskriften Diabetologia löpte dessa personer 37 procents lägre risk att drabbas. När man jämförde gjorde man det med personer som inte hade ökat sin kaffekonsumtion alls.
Ökad risk för typ 2-diabetes
För de som hade dragit ner kaffedrickandet med kring 2 koppar per dag ökade däremot risken för typ 2-diabetes med 18 procent.
Även tidigare studier har givit belägg för att kaffe minskar risken för vuxendiabetes.
Symtom vid typ-2 diabetes
Om du drabbas av typ 2-diabetes är det vanligt att du:
- upplever fysisk trötthet
- upplever psykisk trötthet
- blir mer törstig än vanligt
- kissar oftare
- får klåda i underlivet
- börjar se dimmigt
Symtomen kommer vanligtvis långsamt, men ibland får man inga symtom alls och då är det svårare att upptäcka sjukdomen