Ange ditt sökord

Ödem är en onaturlig svullnad på kroppen som ofta uppstår i benen eller fötterna. Foto: Shutterstock

Ödem är en onaturlig svullnad på kroppen som ofta uppstår i benen eller fötterna. Foto: Shutterstock

Ödem

Annons:

En onaturlig svullnad på kroppen brukar kallas för ödem. Det finns tre olika sorter, och alla är kroniska vilket innebär att de kan behandlas, men inte botas. De tre kallas venösa ödem, lymfödem och lipödem.

Venösa ödem

Svullnader som uppstår på fötterna eller vid anklarna kallas venösa ödem. Inuti venerna finns små klaffar som hjälper till att forsla blodet på rätt sätt från fötterna och tillbaka till hjärtat. Om dessa klaffar inte fungerar som de ska, samlas blodet i fötterna och det uppstår en svullnad. Ibland kan ett ödem i en arm eller ett ben uppstå efter en skada på kroppsdelen.

Lymfödem

När lymfvätska samlas på ett ställe i kroppen, uppstår en svullnad som kallas lymfödem. Det är vanligast att svullnaden uppstår i en arm eller ett ben, men även ansikte, hals och bröst kan bli utsatta. Detta tillstånd kan vara medfött eller inträda i samband med att man opererat bort lymfkörtlar. Den lymfvätska som ska transporteras i kroppen får svårare att passera då lymfkörtlarna är skadade eller bortopererade, och samlas istället på ett och samma ställe. Svullnaden består alltså av vätska som ansamlats.

Lipödem

Lipödem liknar lymfödem, men är symmetriskt. Här uppstår svullnaden i båda armarna eller båda benen. Symtomen är desamma liksom undersökning och behandling.

Symtom

Första varningen brukar visa sig genom att huden blir mer spänd och tjockare. Efter detta uppstår en onaturlig svullnad, domningar i den svullna kroppsdelen, värk och minskad rörlighet som typiska symtom. En svullnad som inte undersöks, kan bli så stor att smärta även kan uppkomma i närliggande kroppsdelar. Om du har dessa symtom, bör du kontakta din vårdcentral genast. Om smärtan är mycket stor eller om svullnaden uppstått hastigt ska du kontakta akuten.

Undersökning

När du uppsöker läkare på grund av en svullnad som är öm, får du först genomgå en vanlig kroppsundersökning. Om läkaren misstänker lymfödem, så mäter man flödet av lymfbanorna med hjälp av en lymfscintigrafi. Du får då ett ämne som är svagt radioaktivt insprutat under huden. Sedan kan man följa flödet på vätskan och se hur den förflyttas i lymfkärlen. På så vis kan man se om kärlen är skadade på något sätt.

Behandling

Ju tidigare man sätter in en behandling, desto snabbare försvinner symtomen. Behandling av lymfödem består av att man trycker samman vävnader kring själva svullanden, och detta görs lättast med kompressionsstrumpor. En kompressionsstrumpa sitter åt mycket hårdare än en stödstrumpa och kan därför trycka samman vävnaden på ett mycket effektivare sätt. Även massage kan lindra och minska svullnaden. Att smörja precis där svullnaden finns är också viktigt. I annat fall kan huden bli så spänd att den spricker och en infektion kan då uppstå där svullnaden finns. Att ligga med den drabbade kroppsdelen i högläge kan underlätta, och smärtan blir inte lika påtaglig. Om inget av detta hjälper är en operation nödvändig.

Att tänka på

Det är viktigt att du själv håller koll på den utsatta kroppsdelen och har uppsikt över hur allvarlig svullnaden är. På så vis kan du undvika det obehag ödemet kan medföra om det blir större. När du väl har fått diagnosen kan du själv tänka på att använda kompressionsstrumpa, massera den utsatta kroppsdelen och hålla den i högläge.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: