Förutom RS-viruset cirkulerar även influensa och vinterkräksjukan, vilket gör läget på landets sjukhus extra ansträngt.
Vissa barn behöver vårdas på sjukhus
RS-virusets framfart kom extra tidigt i år. Strax innan jul var det drygt 300 personer som hade diagnostiserats med RS-virus. Det är att jämföra med förra året vid samma tid, då var motsvarande siffra 50.
I värsta fall kan barnen behöva vårdas på sjukhus, något som flera hundra råkar ut för varje år. Barnen kan då behöva hjälp med syrgas och få näring via dropp. Varje år är det också något enstaka barn som brukar behöva vårdas i respirator.
Håll gärna barnet hemma
Det är mycket RS-virus i omlopp just nu. För att minska risken att barnen smittas gör man därför bäst i att hålla de borta från folksamlingar och undvika kontakt med folk som är förkylda. På sjukhusen runt om i landet uppmanar man småbarnsföräldrar att i möjligaste mån hålla sina bebisar hemma. Det gäller även eventuella syskon på förskolan, om det är så att det går mycket förkylning där, annars finns det risk att den nyfödda smittas.
Om spädbarnen drabbas av RS-viruset kan de få andningsbesvär och svårt att äta. För lite äldre barn ger RS-viruset en vanlig förkylning med jobbig hosta.
Fakta: RS-virus hos barn
- En RS-virusinfektion börjar vanligtvis som en vanlig förkylning med hosta, snuva och lite feber. Barn upp till ett år kan bli ordentligt sjuka med ansträngd hosta och svårigheter att andas. Hos vuxna och äldre barn uppstår oftast inga större besvär.
- Sök vård direkt om barnet inte orkar äta, blir slött, får andningsuppehåll eller blir blåaktigt. Kontakta även vården om ditt barn blir sjukt och tillhör en riskgrupp, till exempel att hen är för tidigt född eller har en hjärtsjukdom. Barnet kan då behöva få vård på sjukhus.