Ange ditt sökord

De vanligaste symtomen på influensa är allmän sjukdomskänsla, hög feber, hosta och snuva. Foto: Shutterstock

De vanligaste symtomen på influensa är allmän sjukdomskänsla, hög feber, hosta och snuva. Foto: Shutterstock

Folkhälsomyndighetens expert tror att det i år blir influensa A (H1N1)pdm09 som blir mest aktuell på våra breddgrader. Foto: Shutterstock

Folkhälsomyndighetens expert tror att det i år blir influensa A (H1N1)pdm09 som blir mest aktuell på våra breddgrader. Foto: Shutterstock

För den som tillhör en riskgrupp är rekommendationen att alltid vaccinera dig.  Foto: Shutterstock

För den som tillhör en riskgrupp är rekommendationen att alltid vaccinera dig. Foto: Shutterstock

Årets influensasäsong på väg – så skyddar du dig

Allt tyder på att årets influensasäsong nu är på väg och det är bra att vara medveten om huruvida du tillhör någon av de så kallade riskgrupperna samt vilka förebyggande åtgärder du kan vidta.

Annons:

Influensa är en virussjukdom som återkommer varje vintersäsong. Risken att smittas är stor då viruset snabbt sprider sig genom luften från person till person. Oftast utbryter en epidemi som kan pågå mellan sex till sexton veckor. Cirka två till fem procent brukar insjukna i Sverige varje säsong. Eftersom viruset byter skepnad varje år och skapar nya former finns det alltid en risk att man drabbas på nytt även om man haft influensa tidigare.

Årets influensatyp

Det finns flera typer av influensa och olika år slår dessa olika hårt. Till TT Nyhetsbyrån säger Folkhälsomyndighetens expert Mia Brytting att man efter att ha studerat utvecklingen tror att det i år blir influensa A (H1N1)pdm09 som blir mest aktuell på våra breddgrader. Vissa typer av influensa drabbar mest äldre men den aktuella typen slår även mot yngre personer och Folkhälsomyndigheten ser att lite yngre grupper riskerar att drabbas när influensa A (H1N1)pdm09 förekommer.

Än har myndigheterna bara identifierat en handfull sjukdomsfall varav några är från personer som tagit med sig sjukdomen då den för närvarande förekommit mest på södra halvklotet. Bedömningen är att influensa nu är på väg mot oss och att säsongen troligen drar igång i december med en topp i februari.

Viktigt att vaccinera dig

För dig som tillhör en riskgrupp är rekommendationen att alltid vaccinera dig. Riskgrupperna är många och varierande, så ta reda på om du tillhör en riskgrupp och vaccinera dig i god tid. Världshälsoorganisationen försöker varje år ta fram så effektiva vaccin som möjligt genom att analysera data och skapa en prognos vilken influensa som kommer att spridas. Det slår inte alltid rätt, det vaccin som distribuerades våren 2019 var mer effektivt mot A-varianten av influensaviruset samtidigt som det var Influensa B-varianten som förekom mest i Sverige.

Vaccinstarten för säsongen börjar den 6 november och även om vaccin inte alltid skyddar mot infektion så menar Mia Brytting att man ändå kan lindra sjukdomen och att det kan vara stor skillnad mellan att ligga hemma och kurera sig eller behöva bli inlagd på sjukhus.

Du tillhör en riskgrupp om du:

  • är 65 år eller äldre.
  • är gravid.
  • har en hjärtsjukdom.
  • har en lungsjukdom, som KOL eller svår astma.
  • har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
  • har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.
  • har kronisk leversvikt eller njursvikt.
  • är mycket kraftigt överviktig.
  • har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.
  • har flerfunktionshinder.

Är du osäker på om du tillhör en riskgrupp, prata med vårdcentralen och din läkare.

Om du blir sjuk i influensan

De vanligaste symtomen på influensa är:

  • Allmän sjukdomskänsla
  • Hög feber
  • Hosta
  • Snuva

Man kan känna sig trött och frusen, få ont i halsen och även ha muskelvärk. Symtomen kan variera från person till person. Vissa blir ordentligt sjuka medan andra får lindrigare besvär som påminner om en vanlig förkylning.Influensan brukar hålla i sig i någon vecka med hög feber (39-40 grader) i tre till fem dagar. Oftast går influensa över av sig själv men man kan känna sig trött ytterligare någon vecka. Om sjukdomen och febern inte ger med sig efter en vecka kan det vara ett tecken på en följdsjukdom till exempel lunginflammation eller bihåleinflammation. Då bör läkare eller vårdcentral kontaktas.

Om du väl har blivit sjuk i influensan finns det ingen medicin som gör dig frisk, däremot kan det finnas saker att göra för att mildra besvären.

  • Vila mycket men gå gärna upp och rör dig om du orkar. Att vara ute en stund och få frisk luft är bra för slemhinnorna i luftvägarna.
  • Drick extra mycket. Kroppen förlorar vätska, speciellt om du har feber, och det är därför viktigt att dricka lite extra för att inte får vätskebrist.
  • Ligg med huvudet högt. Det blir då lättare att andas och sova.
  • Ta receptfria smärtstillande och febernedsättande medel.
  • Ta näsdroppar eller nässprej som minskar svullnaden i näsan om du är mycket täppt.
  • Lindra halsont med kall eller varm dryck. Även glass och yoghurt kan fungera.

Förebyggande åtgärder

Det finns åtgärder du kan göra för att skydda dig och minska risken för smittspridning. Tvätta händerna ofta och använda gärna handsprit. Vaccinera dig, särskilt om du tillhör en riskgrupp.

Är du sjuk – stanna hemma för att undvika att smitta andra. Det gäller inte bara våra arbetsplatser utan också förskolor, skolor och om man vet med sig att man ska umgås med någon som tillhör en riskgrupp och som kanske inte är vaccinerad.

Fakta: Influensa – olika sorter

  • Influensa A(H3N2) – drabbar framförallt äldre
  • Influensa A(H1N1)pdm09 –Influensa A(H3N2) – drabbar framförallt äldre
  • Influensa A(H1N1)pdm09 –den variant som tidigare kallats svininfluensa
  • Influensa B/Yamagata
  • Influensa B/Victoria

Den som är sjuk kan inte avgöra vilken sorts influensa man drabbats av. Alla sorter kan medföra allvarligt insjuknande. Influensa A brukar orsaka mer intensiva epidemier. Barnen drabbas varje säsong oavsett influensasort A eller B.

Annons:

Källor:

DOKTORN, 1177, Folkhälsomyndigheten, TT Nyhetsbyrån

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: