Ange ditt sökord

Smittskyddsinstitutet rekommenderar TBE-vaccination från ett års ålder. Foto: Shutterstock

Smittskyddsinstitutet rekommenderar TBE-vaccination från ett års ålder. Foto: Shutterstock

Även små barn kan vaccineras mot TBE

TBE hos barn kan vara både vanligare och allvarligare än vad man tidigare har trott, enligt ny kunskap och studier som gjorts bland annat i Sverige. Därför ändrade Smittskyddsinstitutet (SMI) nyligen sina råd och rekommenderar nu vaccination från ett års ålder.

Annons:

Fästingar är en ofta ovälkommen insekt som för med sig olika sjukdomar. Borrelia och TBE är inte ovanligt och det finns såväl förebyggande åtgärder som smarta sätt på vilka du kan undvika att drabbas av fästingbett. 

Influensaliknande symtom

Under ett vaccinforum i höstas berättade Mikael Sundin, barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus Huddinge, om ett patientfall där ett barn hade insjuknat. Sjukvården där barnet bodde hade svårt att lokalisera orsaken utifrån de symtom som uppvisades. Symtomen var först influensaliknande för att sedan påverka hjärnan – klassiska symtom för TBE.

Familjen bodde dock i ett område som inte alls var fästingdrabbat och därför misstänkte man till en början inte TBE. Först senare kom det fram att familjen hade varit på ett kortare besök i ett fästingtätt område och man började då undersöka om orsaken kunde vara den fästingburna sjukdomen TBE, något som visade sig stämma. 

Behöver bli mer medvetna

Mikael Sundin som även forskar på TBE och barn menade att man många gånger behöver ta ställning till om det kan vara TBE som är orsaken även om man bor i så kallade ”fästingfria” områden. Eftersom det kan vara svårt för barn att berätta om diffusa symtom som yrsel och huvudvärk är det viktigt att överväga alla alternativ.

Enligt Mikael Sundin är det fyra gånger vanligare med borrelia hos barn i förskoleåldern jämfört med äldre och vuxna och han menar att svenskarna behöver bli mer medvetna om riskerna med fästingburen smitta och även lära sig mer om fästingar. Det kan exempelvis vara bra att veta vilka områden fästingar är vanligt, lära sig hur de ser ut och vart de sätter sig på kroppen och överväga vaccinering mot TBE. 

Barn kan vaccineras från ett års ålder

Det finns ingen behandling mot TBE utan enbart ett väl fungerande vaccin. Barn kan vaccineras från ett års ålder. För att få ett skydd behöver man fullfölja vaccinationsprogrammet som består av tre doser. Det finns inget officiellt belägg för att enbart en dos är tillräckligt utan man behöver ta samtliga tre sprutor. De två första ges med en till tre månaders mellanrum och efter nio till tolv månader ges den sista grunddosen. Ungefär två veckor efter den första dosen ges ett ganska bra skydd men man säger då att det endast skyddar under en säsong.

För vaccinering kan man vända sig till vårdcentralen och vaccinationscentraler. 

Förebyggande åtgärder

Förebyggande åtgärder, förutom vaccin, är att klä sig i heltäckande kläder i fästingtäta områden samt att kolla igenom sin kropp dagligen. Fästingar gömmer sig gärna i knäveck, armhålor och hårbotten. Har man hund och katt behöver man kolla igenom djuren också, inte bara för att djuren kan drabbas av fästingburna sjukdomar utan även för att fästingarna kan följa med djuren in. Eftersom vi många gånger umgås mycket nära våra husdjur är det därför inte omöjlig att fästingarna flyttar över från djur till människa. 

Vaccination, fästingplockare och noga kontroller av kroppen är ett bra sätt att förebygga fästingbett och i förlängningen undvika fästingburna sjukdomar som borrelia och TBE.

Fakta TBE

TBE står för tick-borne encephalitis och kallas fästingburen hjärninflammation på svenska. Sjukdomen orsakas av ett virus som ett fåtal fästingar bär på. De flesta som smittas får inga eller obetydliga besvär, men vissa drabbas av svårare symtom. Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från det att man smittas till dess att man blir sjuk, men det kan ta ända upp till en månad. Hos ungefär 20 till 30 procent av alla som smittas sprids viruset vidare till hjärnan och hjärnhinnorna. Nya symtom brukar komma ungefär en vecka efter att de första, influensaliknande symtomen, har försvunnit. När man insjuknar igen drabbas man oftast av hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet och yrsel. Dessutom påverkas det centrala nervsystemet, och man kan få gångsvårigheter, talrubbningar och koncentrations- eller minnesstörningar. Var tionde som drabbas får olika förlamningssymtom. Dödsfall i TBE förekommer men risken är mycket liten i Sverige. Fästingar finns främst i halvhögt gräs i närheten av vatten. Den sitter gärna i grässtrånas topp eller i låga buskar där de med utsträckta framben lätt kan haka sig fast på ett passerande värd. 

De främsta riskområdena för TBE-smitta är skärgårdarna och kusterna vid Stockholm, Södermanland och Uppland samt områden kring Mälarens östra och mellersta delar. TBE-smitta förekommer även vid Östersjökusten från Kalmar, Blekinge och Österlen, Vätterns och Vänerns kuster samt längs västkusten mellan Göteborg och Strömstad. 

Källa: Smittskyddsinstitutet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: