Ange ditt sökord

Kraftigt överviktiga och feta får ofta rekommendationen att gå ned mellan fem och tio procent av sin kroppsvikt för att minska risken för sjukdomar. Foto: Shutterstock

Kraftigt överviktiga och feta får ofta rekommendationen att gå ned mellan fem och tio procent av sin kroppsvikt för att minska risken för sjukdomar. Foto: Shutterstock

Även en liten viktnedgång kan ge hälsoeffekter

För dig som har problem med vikten kan det vara svårt att veta att du skulle må bra av att gå ner i vikt samtidigt som du kämpar med att faktiskt gå ner i vikt. En ny studie visar dock att det är bra att fortsätta att jobba för att gå ner i vikt då även en liten viktminskning kan förbättra hälsan.

Annons:

Studien, som publicerats i tidskriften Cell Cetabolism, visar också att en lite viktminskning även skulle kunna minska risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar. Studien är publicerad i tidskriften Cell Metabolism.

Jämfört hälsoeffekterna

Det är amerikanska forskare som har jämfört hälsoeffekterna av viktminskning hos totalt 36 personer med fetma. En grupp skulle hålla vikten och de övriga gå ned 5, 10 eller 15 procent av sin kroppsvikt. Personerna i studien var feta och hade ett BMI på runt 38. De vägde runt 100 kilo och en viktminskning på fem procent var alltså fem kilo. Ett normalt BMI är mellan 18,5 och 25, medan gränsen för fetma går vid 30.

Ingen av personerna i studien hade typ 2-diabetes, men alla hade tecken på förstadier till sjukdomen.

Vinster för hälsan

När forskarna granskade resultatet kunde de se positiva effekter för hälsan redan vid en femprocentig viktnedgång. Bland annat minskade risken för typ 2-diabetes, det totala kroppsfettet minskade och då särskilt fettet i levern. Även för de som gick ner 10 respektive 15 procent förbättrades insulinkänsligheten proportionellt, det gälldé dock inte i alla organ.

Att risken för typ 2-diabetes sjönk var positivt eftersom typ 2-diabetes är en riskfaktor för andra sjukdomar som hjärt- kärlsjukdom.

Inte tillräckligt för alla

Kraftigt överviktiga och feta får ofta rekommendationen att gå ned mellan fem och tio procent av sin kroppsvikt för att minska risken för typ 2-diabetes och hjärt- kärlsjukdomar. Samtidigt är det fortfarande oklart vad en mindre viktnedgång jämfört med en större har för betydelse för hälsan. Till DN.se förklarar professor Mikael Rydén att det pågår en debatt om hur mycket man faktiskt ska gå ned i vikt.

Mikael Rydén menar att man kan konstatera att även om en blygsam viktminskning förbättra hälsan och minskar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar räcker det troligtvis inte för alla patienter.

Liten studie

Forskarna bakom studien anser att det kan finnas en poäng i att sikta på femprocentsmålet men Mikael Rydén säger till DN.se att studien är mycket liten och att det därför kan vara svårt att generalisera resultaten.

En svårigheten är till exempel att identifiera vilka som har nytta av en måttlig viktnedgång och vilka som behöver gå ned mer i vikt. Mikale Rydén förklarar att medan det för somliga kan räcka med en femprocentig viktminskning räcker det absolut inte för alla.

Fakta fetma och övervikt

  • Nära hälften av Sveriges befolkning beräknas vara feta eller överviktiga i dag.
  • BMI, Body Mass Index, används ofta för att beräkna om vikten är hälsosam. Ett normalt BMI ligger mellan 18,5 och 25. Mellan 25 och 30 anses man vara överviktig. Om man har ett BMI över 30 anses man vara fet. Även midjemått eller midja- och höftkvot kan användas för att beräkna om en person är fet.
  • Fetma ökar risken för flera sjukdomar, bland annat hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa typer av cancer.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: