Ange ditt sökord

TBE, fästingburen hjärnhinneinflammation, är den svåraste av de sjukdomar som orsakas av fästingbett i Sverige.  Foto: Shutterstock

TBE, fästingburen hjärnhinneinflammation, är den svåraste av de sjukdomar som orsakas av fästingbett i Sverige. Foto: Shutterstock

Ätbara TBE-vaccin kan bli verklighet

Ett ätbart vaccin mot den fästingburna sjukdomen TBE, är det möjligt? Ja, om en tio år kan det vara verklighet och det skulle kunna vara både billigare och säkrare än andra vaccin.

Annons:

Det är forskare i Örebro som håller på att ta fram ett TBE-vaccin baserat på växter och som därmed skulle gå att äta.

Kan bli billigare och säkrare med ätbara vaccin

TBE, fästingburen hjärnhinneinflammation, är den svåraste av de sjukdomar som orsakas av fästingbett i Sverige. Varje år rapporteras mellan 200 och 300 fall av TBE. Vaccin finns sedan många år tillbaka, men ändå har antalet TBE-fall ökat de senaste åren. 

Magnus Johansson leder forskargruppen som just nu har börjat utveckla ett ätbart TBE-vaccin och han menar att vaccin som är baserade på växter dels kan vara billigare att producera, men också säkrare än andra vaccin. Om de lyckas få fram ett bättre vaccin än det vi har idag så kanske det räcker att man tar det en gång, vilket skulle vara en fördel gentemot det nuvarande vaccinet som kräver flera doser. 

Ätbara vaccin kan skydda fler

Ett vaccin som går att äta, kanske i form av en morot eller potatis, skulle kunna göra att fler människor vaccinerar sig och får ett skydd mot fästingburna sjukdomar. Då skulle även ökningen av TBE-fall minska. 

Ätbara vaccin skulle även kunna vara ett smidigt sätt att vaccinera djur på, säger Magnus Johansson. Då behöver man bara mata exempelvis hästar med en morot för att förse de med ett vaccinationsskydd. 

Hoppas kunna ge extra starkt skydd

TBE-vaccin är bara ett av flera ätbara vaccin som det forskas för. Till dessa använder man olika slags växter. För att utveckla just TBE-vaccin tar man en del av TBE-viruset och gör om till ett så kallat antigen, det vill säga ett ämne som gör att immunförsvaret aktiveras och som sedan introduceras i växten. 

Tack vare växtens struktur får antigenet ett skydd så att det kan nå tarmen. Väl där aktiveras immunförsvaret i tarmslemhinnan, något som forskarna hoppas ska kunna ge ett extra starkt försvar mot TBE. Allt detta är dock fortfarande endast på forskningsstadiet, men Magnus Johansson tror att det kan bli verklighet om en sisådär tio år.

Annons:

Källor:

Sveriges Radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: