Ange ditt sökord

Mältat korn kan enligt forskarna ha positiva effekter på flera livsstilsrelaterade sjukdomar, energiupptag, inflammationer och tarmflorans sammansättning. Foto: Shutterstock

Mältat korn kan enligt forskarna ha positiva effekter på flera livsstilsrelaterade sjukdomar, energiupptag, inflammationer och tarmflorans sammansättning. Foto: Shutterstock

Ät mer korn och få bättre hälsa

Vill du ha en välmående tarm ska du äta korn och allra helst mältat korn, som främst används i öl. Enligt forskare vid Lunds universitet har mältat korn visat sig ha många gynnsamma effekter på vår hälsa.

Annons:

Korn innehåller mycket kostfiber och när det bryts ner utgör det näring för tarmen. Som mest gynnsamma blir kornets egenskaper vid en särskild förädlingsprocess som kallas mältning där kornet omvandlas till malt.  

Flera hälsofördelar med mältat korn

Mältat korn kan enligt forskarna ha positiva effekter på flera livsstilsrelaterade sjukdomar, men också på energiupptag, inflammationer och tarmflorans sammansättning.

Frida Fåk docent vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning vid Lunds universitet, anser det förvånande att tarmfloran kan påverkas så mycket av hur råvaran behandlas. Enligt forskarna är detta fenomen inte känt sedan tidigare, men bidrar till forskningen om hur vi bättre kan skräddarsy våra livsmedel för att uppnå optimala hälsoeffekter. Mältning kan således vara en framtida metod för att variera tarmfloran för förbättrad effekt på människors hälsa. 

Korn används främst till öl

Ett livsmedel blir mältat genom en förädlingsprocess och går ut på att kornet gror, torkas och värmebehandlas i flera steg för att till sist bilda malt. I dagsläget används denna behandling främst för öltillverkning men eftersom korn är så pass förmånligt att äta för en balanserad tarmflora och frisk kropp menar forskarna att grödan borde användas i fler livsmedel än så. Man skulle exempelvis kunna använda det i bröd och gröt och påverka vår hälsa positivt.

Studierna har utförts inom ramen för VINN Excellence Centret Antidiabetic Food Centre.

Annons:

Källor:

Lunds universitet 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: