Ange ditt sökord

Att minska sin alkoholkonsumtion kan reducera risken för cancer. Foto: Getty Images

Att minska sin alkoholkonsumtion kan reducera risken för cancer. Foto: Getty Images

Cancer & alkoholkonsumtion

Alkohol ökar risken för cancer både på individ- och gruppnivå. För män var sambandet särskilt starkt för cancer i läpp, munhåla, svalg, matstrupe, struphuvud och prostata. För kvinnor var sambandet starkast för bröstcancer.

Annons:

Alkoholkonsumtion har länge varit känd som en riskfaktor för flera typer av cancer. Forskning visar att alkohol inte bara ökar risken för cancer på individnivå, utan också har en betydande inverkan på befolkningsnivå. Enligt en omfattande studie som analyserade data från 19 höginkomstländer mellan 1960 och 2018, finns det ett tydligt samband mellan total alkoholkonsumtion och dödlighet i cancer. Resultaten visar att en ökning av alkoholkonsumtionen med 1 liter per capita är kopplad till en ökning av den totala cancerdödligheten med 0,9 % bland kvinnor och 1,1 % bland män.

Alkoholens påverkan på cancer

Alkohol klassificeras som en grupp 1-karcinogen av Världshälsoorganisationens (WHO) forskningsorgan IARC, vilket innebär att det finns starka vetenskapliga belägg för att alkohol orsakar cancer. De cancerformer som mest tydligt kopplas till alkoholkonsumtion inkluderar:

Bröstcancer: För kvinnor är alkohol ansvarig för cirka 12 % av bröstcancerfallen. Forskning visar att risken ökar med cirka 12 % för varje ökning av konsumtionen med 10 gram per dag. Här kan du läsa mer om bröstcancer.

Cancersjukdomar i munhåla och svalg: Alkohol står för en betydande andel av dessa cancerformer, där upp till 39 % av fallen kan kopplas till alkoholkonsumtion.

Prostatacancer: Bland män är sambandet särskilt starkt, där alkohol kan orsaka upp till 5 % av prostatacancerfallen. Här kan du läsa mer om prostatacancer.

Befolkningsnivå & dryckesmönster

Studien från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) indikerade att sambandet mellan alkoholkonsumtion och cancer är starkare i länder med skadliga dryckesmönster, såsom de nordiska länderna. Här är berusningsdrickande vanligt, vilket ytterligare förstärker risken för cancer. Forskarna fann att i länder där alkoholkonsumtionen generellt är högre, ökar också dödligheten i cancer. Detta tyder på att folkhälsopolitiska åtgärder som syftar till att minska alkoholkonsumtionen kan ha en direkt positiv effekt på cancerdödligheten.

Mekanismen bakom sambandet

Alkoholens skadliga effekter på kroppen kan förklaras genom flera biologiska mekanismer:

Acetaldehyd: När alkohol bryts ner i kroppen bildas acetaldehyd, ett ämne som är känt för sina cancerframkallande egenskaper. Det kan orsaka DNA-skador och hämma reparationen av dessa skador.

Hormonpåverkan: Alkoholkonsumtion kan öka nivåerna av hormoner som östrogen, vilket ytterligare ökar risken för bröstcancer hos kvinnor.

Immunförsvar: Hög alkoholkonsumtion kan försvaga immunförsvaret, vilket gör det svårare för kroppen att bekämpa tumörceller.

Avslutande tankar kring alkoholkonsumtion & cancer

Sammanfattningsvis visar den aktuella forskningen att det finns ett starkt samband mellan alkoholkonsumtion och dödlighet i cancer. Att minska alkoholkonsumtionen på befolkningsnivå skulle kunna leda till färre dödsfall i cancer. Forskare betonar vikten av att öka medvetenheten om denna riskfaktor och uppmanar till fler studier för att bättre förstå sambandet samt utveckla effektiva folkhälsostrategier.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: