Ketaminets antidepressiva effekter
Ketamin, narkotikaklassat och som primärt används som narkosmedel, har i flera studier visat snabb och kraftfull antidepressiv effekt. En banbrytande studie publicerad i Biological Psychiatry 2000 var bland de första att påvisa ketaminets potential mot depression. Sedan dess har flera kliniska prövningar bekräftat dessa fynd, inklusive en metaanalys publicerad i JAMA Psychiatry 2017 som visade signifikant symtomlindring hos patienter med behandlingsresistent depression.
Off-label-förskrivning & jämförelse med Spravato
Ketaminbehandlingen har ökat i Sverige enligt Dagens Medicin. Ketamin förskrivs “off-label” för depression, vilket innebär användning utanför godkänd indikation. Det ges vanligtvis som intravenös infusion under övervakning på sjukhus. Behandlingen erbjuds främst till patienter som inte svarat på konventionella antidepressiva, vilket utgör cirka 30% av alla deprimerade patienter.
2019 godkändes läkemedlet Spravato (esketamin) som nässpray för behandlingsresistent depression. Trots detta godkännande föredrar många kliniker fortfarande ketamininfusioner, delvis på grund av den betydligt lägre kostnaden. En års behandling med Spravato kostar cirka 200 000 kronor, medan ketamininfusioner är ungefär 50 gånger billigare enligt beräkningar från Region Stockholm.
Nya forskningsrön & jämförelser med ECT
Nyligen publicerade studier har jämfört ketaminbehandling med elektrokonvulsiv terapi (ECT), som länge ansetts vara den mest effektiva behandlingen för svår depression. En svensk studie (KetECT) visade att ECT var mer effektiv än ketamin, med remission hos 63% av ECT-patienterna jämfört med 46% i ketamingruppen. Å andra sidan fann en amerikansk studie (ELEKT-D) att ketamin var minst lika effektivt som ECT, med remission hos 38% i ketamingruppen jämfört med 22% i ECT-gruppen. Dessa motstridiga resultat understryker behovet av ytterligare forskning för att fastställa ketaminets exakta roll i behandlingen av depression. Ny studie jämför ECT och ketamin vid svår depression.
Framtidsutsikter & behov av riktlinjer
Mikael Tiger, överläkare och docent i psykiatri vid Karolinska Institutet, påpekar att avsaknaden av nationella riktlinjer för ketaminbehandling bidrar till variationer i användningen mellan regioner. Läkemedelsverket arbetar för närvarande med nya nationella behandlingsrekommendationer för depression, vilket kan komma att inkludera vägledning kring ketaminanvändning. Trots lovande resultat kvarstår frågor kring långtidseffekter och optimal användning av ketamin vid depression. Fortsatt forskning och kliniska prövningar är nödvändiga för att fullt ut förstå ketaminets potential och risker som antidepressiv behandling.