Ange ditt sökord

Pierfrancesco Mirabelli, överläkare på ögonkliniken, Universitetssjukhuset Linköping. Foto Region Östergötland

Pierfrancesco Mirabelli, överläkare på ögonkliniken, Universitetssjukhuset Linköping. Foto Region Östergötland

Ögonsjukdom kan vara tecken på reumatisk sjukdom. Experten: -Viktigt att reumatologer och ögonläkare samarbetar om patienten

Mer än var tredje patient med den reumatiska ryggsjukdomen axial spondylartrit (AxSpa) får också ögonsjukdomen uveit, en inflammation i ögats druvhinna. Trots att sambandet är klarlagt och välkänt kan det ibland dröja lång tid innan patienten utreds och får rätt diagnos.

Annons:

-Om uveiten orsakas av en systemsjukdom, till exempel AxSpa, krävs ett specialistövergripande samarbete, en gemensam utredning av reumatolog och ögonläkare, säger Pierfrancesco Mirabelli, överläkare på ögonkliniken, Universitetssjukhuset Linköping.

Plötslig värk, ljuskänslighet, rött tårande öga och svag synnedsättning är de vanligaste symtomen på uveit, ett samlingsnamn för flera ögoninflammationer som är vanligast hos personer mellan 20 och 50 år, men även barn och äldre kan drabbas.

Irit är den vanligaste formen av uveit. Sjukdomen, som kan förekomma antingen i bara ett eller båda ögonen, är relativt ovanlig, antalet fall i världen är mellan 17 och 52 per 100 000 invånare/år.

Vid rätt behandling är prognosen oftast god men uveit kan i sällsynta fall också leda till blindhet. Mellan 5 och 20 procent av blindhet i västvärlden orsakas av uveit, som också kan leda till grön starr.

Orsaker till uveit

-I knappt hälften av alla fall vet man inte vad som orsakat uveiten. De kända orsakerna är oftast autoimmuna sjukdomar som till exempel den reumatiska sjukdomen AxSpa, men en uveit kan också utlösas av olika infektioner och det finns även kopplingar till sjukdomar som sarkoidos, MS, lymfom.

-Eftersom uveit kan vara det första tecknet på en allvarlig systemsjukdom bör man alltid söka vård vid akut ögoninflammation, fortsätter Pierfrancesco Mirabelli och tillägger att allmänläkare oftast är medvetna om detta samband och att de därför vid misstanke brukar remittera patienten till ögonspecialist.

Problemet med sambandet mellan AxSpa och uveit är att sjukdomarna i allmänhet debuterar vid olika tillfällen, inte samtidigt. Det kan dröja länge innan patienter med ryggvärk får diagnosen AxSpa och om de under tiden får en ögoninflammation är det inte alls självklart att de kopplar detta till ryggvärken eller ens nämner det för doktorn.

-Det är omöjligt att säga säkert vad som börjar först, ofta är det ögoninflammationen men det kan också vara tvärtom. Det är därför det är så viktigt att reumatologer och ögonläkare samarbetar kring dessa patienter, understryker han och tillägger att de biologiska behandlingar, till exempel TNF- och IL-hämmare, som idag används vid reumatiska sjukdomar, också är effektiva vid uveit.

I uveit-familjen är det den autoimmuna varianten akut främre iridocyklit som ofta kopplas till AxSpa. Akut främre iridocyklit, som är associerad med genotypen HLA-B27, är den vanligaste formen av främre uveit. Studier har visat att 40 procent av personer, oftast män, med denna typ av uveit har en odiagnostiserad form av spondylartrit.

-Det är reumatologer som avgör om en patient med AxSpa och återkommande uveit ska få behandling med biologiska läkemedel men vi ögonläkare brukar till en början behandla med ögondroppar med kortison.

Även personer med psoriasis, psoriasisartrit, ulcerös kolit och Crohns sjukdom har en något ökad risk av drabbas av akut irit. Också lungsjukdomen sarkoidos kan debutera med akut irit.

-Uveit kan ibland misstas för en vanlig konjunktivit, en inflammation i ögats bindehinna. Därför är det viktigt att uppsöka ögonspecialist, särskilt vid återkommande ögonbesvär, säger Pierfrancesco Mirabelli, som tycker att man numera blivit lite snabbare på att utreda och initiera ett specialistövergripande samarbete för att kunna utesluta allvarlig systemsjukdom vid misstänkt uveit.

Det finns ett ökat intresse av att samarbeta kring diagnosen idag och tack vare biologiska läkemedel finns det idag bättre behandlingsmöjligheter än förr.

-Det är svårt att säga om antalet fall av uveit ökar men rent generellt blir autoimmuna sjukdomar allt vanligare, konstaterar han.

Läs om Axial spondylartrit (AxSpa).

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: