Ange ditt sökord

Påstådd ginsengprodukt kan ge allvarliga biverkningar

Den påstådda ginsengprodukten "Ginseng Kianpi Pil" har uppmärksammats för att innehålla läkemedelssubstanserna dexametason (kortison) och cyproheptadin (antihistamin) i okända mängder, trots att den marknadsförs som en växtbaserad produkt. Dessa substanser kan orsaka allvarliga biverkningar vid okontrollerat intag, vilket gör det riskabelt att konsumera produkten utan medicinsk övervakning. Användare av produkten uppmanas att omedelbart kontakta läkare för att avsluta användningen på ett säkert sätt.

Annons:

Risk för allvarliga biverkningar av påstådd ginsengprodukt | Läkemedelsverket (lakemedelsverket.se)

Risk för allvarliga biverkningar av påstådd ginsengprodukt | Läkemedelsverket (tt.se)

 

Kortisonens effekter & risker

Kortison, som används som ett inflammationsdämpande läkemedel vid många sjukdomstillstånd, är receptbelagt och bör endast tas under medicinsk övervakning. Enligt Eva-Lena Bergens från Läkemedelsverket påverkar kortison kroppen på flera sätt, inklusive blodtryck, blodsockernivåer och kroppsvikt. Långvarig användning av kortison i högre doser kan leda till allvarliga biverkningar som benskörhet och minskad kroppsegen kortisolproduktion. Detta gör det kritiskt att inte abrupt avbryta intaget, eftersom en kortisolbrist kan vara mycket farlig.

Cyproheptadinens biverkningar

Cyproheptadin, tidigare godkänt i Sverige för allergibehandling. Numera används andra läkemedel med färre biverkningar. En av de farliga effekterna är dess sövande verkan, vilket kan vara riskabelt vid aktiviteter som bilkörning. Eva-Lena Bergens betonar vikten av att de som använder “Ginseng Kianpi Pil” omedelbart söker medicinsk rådgivning för att sluta med produkten på ett säkert sätt.

Olaglig försäljning & åtgärder

Försäljningen av “Ginseng Kianpi Pil” är olaglig i Sverige eftersom produkten inte är godkänd som läkemedel. Läkemedelsverket uppmanar allmänheten att rapportera försäljningsställen för produkten, för att kunna vidta nödvändiga åtgärder mot distributionen av denna potentiellt farliga produkt.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: