Ange ditt sökord

AI-teknologi inom dermatologi kommer att vara en viktig del i det förebyggande arbetet, dock krävs tydliga riktlinjer kring eventuella begränsningar. Foto: Getty Images

AI-teknologi inom dermatologi kommer att vara en viktig del i det förebyggande arbetet, dock krävs tydliga riktlinjer kring eventuella begränsningar. Foto: Getty Images

Brister i hudcancer-appar väcker oro bland forskare

En ny studie avslöjar allvarliga brister i mobilappar som utger sig för att upptäcka hudcancer. Forskare har funnit att många av dessa AI-drivna appar saknar väsentlig information om hur de fungerar och vilka begränsningar de har.

Annons:

Otillräcklig märkning och information

De två studierna genomfördes i Australien, ledda av Åsa Ingvar, överläkare i hudsjukvård på Skånes universitetssjukhus och docent vid Lunds universitet. Man granskade 21 AI-baserade dermatologiska appar och fann att ingen av dem fullt ut uppfyllde rekommenderade märkningsstandarder. Detta innebär att användare ofta inte får tillräcklig kunskap om apparnas begränsningar och potentiella felkällor.

Specifika problem med apparna

Begränsad träningsdata: Många appar är främst tränade på bilder av ljushyade personer, vilket kan leda till sämre prestanda för personer med mörkare hudtoner.

Överdriven varsamhet: För att undvika att missa allvarliga fall som malignt melanom tenderar apparna att ha en låg tröskel för att rekommendera läkarbesök. Detta kan leda till onödiga vårdbesök och ökad belastning på sjukvården.

Brist på transparens: Information om hur apparna har testats och tränats, samt resultat från kliniska studier, saknas ofta.

Experternas rekommendationer

En expertpanel har tagit fram riktlinjer för vad som bör ingå i märkningen av dessa appar:

  • Tydlig information om hur appen har testats och tränats
  • Resultat från eventuella kliniska studier
  • Beskrivning av appens begränsningar

Framtidsutsikter

Trots bristerna ser forskare potential i AI-teknologi inom dermatologi. Dr. Åsa Ingvar, överläkare i hudsjukvård, uttrycker: “Precis som många andra har jag goda förhoppningar på användandet av AI inom sjukvården. Men AI-baserade appar har begränsningar när det gäller att upptäcka elakartad hudcancer. Förhoppningsvis kan tydligare riktlinjer leda till att kvaliteten höjs”.Genom att implementera striktare riktlinjer och öka transparensen hoppas forskare kunna förbättra kvaliteten på dessa appar och därmed deras förmåga att bidra till tidig upptäckt av hudcancer.

Läs om hudcancer.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: