För dig som anländer till Sverige
- Om du har besökt ett område med pågående mpox-spridning, var uppmärksam på symtom som smärtsamma blåsor och sår. Håll koll på symtom i tre veckor efter hemkomsten.
- Kontakta vården om du upplever tydliga symtom.
- Om du har haft nära kontakt med någon som misstänks eller bekräftats ha mpox, sök vårdrådgivning oavsett om du har symtom eller inte, oavsett var du har rest.
För dig som reser till områden med smittspridning
- Kontrollera om det finns pågående mpox-spridning i det område du planerar att besöka.
- Undvik nära kontakter om du befinner dig i ett område med pågående smittspridning.
- Avstå särskilt från nya sexuella kontakter i områden med spridning.
- Sök vård om du utvecklar tydliga mpox-symtom som smärtsamma blåsor och sår under din vistelse.
- Kontrollera om du omfattas av rekommendationerna för vaccination mot mpox från Folkhälsomyndigheten.
Mpox klassas som en allmänfarlig sjukdom, vilket gör det viktigt att söka vård vid symtom. Folkhälsomyndigheten övervakar situationen noggrant och rekommendationerna kan ändras snabbt vid behov.
Rekommendationer för vaccination
Vaccination mot mpox rekommenderas enligt Folkhälsomyndigheten för personer med högre risk för smitta. Vaccinet kan ges antingen förebyggande eller efter exponering. För bästa effekt bör vaccin ges inom fyra dagar efter exponering, men kan administreras upp till fjorton dagar efter.
Målgrupper för förebyggande vaccination
- Män som har sex med män och har en ökad risk för mpox, exempelvis de med flera eller nya sexuella kontakter, de som nyligen haft en sexuellt överförbar infektion, eller de som använder PrEP mot hiv. Även transpersoner som har sex med män ingår i denna grupp. Vaccination kan erbjudas till män och transpersoner under 18 år som tillhör dessa grupper.
- Personer som har sex mot ersättning.
- Individer med ökad risk för exponering, där läkare bedömt att vaccination är nödvändig. Detta kan inkludera resenärer till områden med hög smittspridning.
- Personal med ökad risk för exponering och där ansvarig chef bedömt att vaccination behövs, exempelvis laboratoriepersonal som hanterar infektiöst apkoppsvirus.
Målgrupper för vaccinering efter exponering
- Personer som har haft sexuella eller andra nära kontakter med smittade individer, eller är exponerade genom hushållskontakter, inklusive barn.
Vem bör inte vaccineras?
- Gravida och ammande kvinnor, där begränsade studier finns. En individuell bedömning av nytta och risk bör göras.
- Personer som haft en allvarlig reaktion på en tidigare vaccindos.
- Individer med känd allergi mot någon komponent i vaccinet.
- Personer med akut sjukdom och hög feber bör vänta med vaccination.
Skyddseffekt av vaccin mot mpox
Studier visar att vaccinet MVA-BN ger ett gott kortsiktigt skydd mot mpox, med cirka 80 procent effektivitet för de flesta, men något lägre (cirka 70 procent) för personer med immunbrist. Skyddseffekten är likvärdig oavsett om vaccinet ges i överhuden eller i underhudsfettet. Det finns inga långtidsstudier ännu, så vaccination bör kombineras med andra smittskyddsåtgärder. Det finns ännu inga skyddseffektstudier för den nya virusvarianten klad I. När ett vaccin blir tillgängligt i Demokratiska republiken Kongo planeras studier. Tidigare studier med sjukvårdspersonal har visat att vaccinet är säkert och att det framkallar antikroppar, men den exakta skyddsnivån är ännu oklar.