Huvudlöss
Huvudlöss, även kända som hårlöss, är ett vanligt problem bland barn i förskole- och skolåldern, särskilt vid terminsstart efter sommarlovet. De sprids främst genom direktkontakt hår mot hår, vilket kan hända när barn leker eller sitter nära varandra. Det är viktigt att förstå att förekomsten av huvudlöss inte har något att göra med dålig hygien, och de kan inte avlägsnas genom att enbart tvätta håret. Typiska tecken på att någon har huvudlöss inkluderar klåda i hårbotten samt små skrapsår, särskilt runt öronen och nacken, där lössen oftast trivs. Huvudlöss överför inte bakterier eller virus och därför menar Folkhälsomyndigheten att de inte utgör någon större hälsorisk.
Vad du kan göra:
- Regelbunden luskamning: Investera i en bra luskam och kamma ditt barns hår regelbundet, helst en gång i veckan. Detta hjälper dig att upptäcka och behandla löss tidigt. Gör det till en rutin, kanske på söndagskvällar, så att du är säker på att ditt barn är lusfritt inför den kommande skolveckan.
- Informera skolan: Om du upptäcker löss, tveka inte att meddela skolan eller förskolan. Detta är viktigt för att förhindra vidare spridning och skydda andra barn.
- Undvik delning av personliga föremål: Uppmuntra ditt barn att inte dela hårborstar, mössor eller andra personliga föremål med sina vänner. Ett enkelt tips är att ha en egen låda eller påse för dessa saker i skolan.
Behandling:
- Använd ett rekommenderat lusmedel för att behandla löss och rådfråga apoteket vid behov. Det är viktigt att följa anvisningarna noggrant och upprepa behandlingen efter en vecka för att säkerställa att alla löss och ägg är borta.
Springmask
Springmask är en tarmparasit som kan orsaka klåda runt ändtarmen, särskilt på natten. Det är en vanlig infektion bland barn och kan lätt spridas inom familjen. Det som orsakar springmask är en rundmask som kallas Enterobius vermicularis. Enligt Folkhälsomyndigheten kan den bli upp emot tio mm lång och masken kan ibland ses som små vita trådar i avföring eller runt ändtarmen. Springmasken har enbart människan som värddjur och sprids därför inte till eller från andra djur.
Vad du kan göra:
- God hygien: Uppmuntra ditt barn att tvätta händerna regelbundet, särskilt efter toalettbesök och före måltider. Detta är en av de mest effektiva metoderna för att förhindra spridning.
- Städning och tvätt: Byt sängkläder ofta och håll sovrummet rent. Maskägg kan överleva i miljön, så noggrann städning är viktig för att förhindra återinfektion.
Behandling:
- Springmask behandlas effektivt med receptfria läkemedel. Det kan vara nödvändigt att behandla hela familjen för att bryta smittcirkeln. Rådgör med apotekspersonalen eller din läkare om du är osäker på vilken behandling som är bäst.
Infektioner
Barn är ofta mottagliga för infektioner eftersom deras immunförsvar fortfarande utvecklas. Det är vanligt att barn får flera infektioner per år, särskilt under de första åren i förskolan. Även om infektioner hos barn är oundvikliga, kan vi vidta åtgärder för att minska smittspridningen och undvika onödiga infektioner i förskolemiljöer. Ibland kan det vara svårt att avgöra om ett barn ska stanna hemma från förskolan eller inte. Här är några riktlinjer och råd från regionuppsala för att hjälpa dig i dessa situationer.
Barn och infektioner enligt:
- Små barn drabbas i genomsnitt av 6 till 8 luftvägsinfektioner per år.
- Från 4 till 5 års ålder brukar antalet infektioner minska.
- Barn blir oftare sjuka än vuxna eftersom de möter nya smittämnen.
- Infektioner är en normal del av utvecklingen av barnets immunförsvar.
- De flesta infektioner smittar precis innan sjukdomen bryter ut. Om ett barn blir sjukt, kan flera andra barn redan ha blivit smittade.
Vad du kan göra:
- Stanna hemma vid sjukdom: Om ditt barn visar symtom på infektion, som feber eller hosta, låt det stanna hemma tills det är tillräckligt friskt för att delta i skolaktiviteter. Detta hjälper till att förhindra spridning till andra barn.
- Stärk immunförsvaret: Se till att ditt barn får tillräckligt med sömn, näringsrik mat och vätska. En balanserad kost med mycket frukt och grönsaker kan hjälpa till att stärka immunförsvaret.
När ska barnet stanna hemma?
Det är viktigt att utgå från barnets behov. Ett sjukt och trött barn behöver vila och återhämtning, vilket ofta är lättare att få hemma. När barnet har varit hemma är det om möjligt bra att låta det delta i förskoleaktiviteter under kortare perioder de första dagarna.
Vad krävs för att barnet ska återgå till förskolan?
- Barnets allmäntillstånd är avgörande – det bör kunna äta, sova och leka som vanligt.
- Barnet ska orka delta i både inomhus- och utomhusaktiviteter.
- Barnets tillstånd ska inte kräva extra omvårdnad på förskolan.
- Om möjligt, låt barnet ha en feberfri dag hemma innan det återgår till barngruppen.
- Även om barnet kan verka aktivt hemma, kanske det inte orkar med tempot i barngruppen. Du känner ditt barn bäst och kan göra de rätta bedömningarna hemma. Förskolepersonalen kommer också att bedöma om barnet orkar delta i aktiviteterna eller inte.
Genom att följa dessa riktlinjer och vara proaktiv kan du bidra till att skapa en trygg och hälsosam skolmiljö för ditt barn och dess klasskamrater. Kom ihåg att du alltid kan rådfråga skolsköterska eller vårdpersonal om du har frågor eller oro kring ditt barns hälsa.