Ange ditt sökord

Genom att börja med nya rutiner redan veckan innan, kan skolstarten bli en mer positiv upplevelse. Foto: Getty Images

Genom att börja med nya rutiner redan veckan innan, kan skolstarten bli en mer positiv upplevelse. Foto: Getty Images

9 tips inför skolstarten

Att återgå till skolrutiner efter ett långt sommarlov kan vara en utmaning för både barn och föräldrar. För att göra övergången smidigare är det viktigt att fokusera på att återställa dygnsrytmen och skapa goda rutiner.

Annons:

Gradvis återställning av dygnsrytmen

Det är positivt att börja anpassa dygnsrytmen successivt, enligt forskning. Börja cirka en vecka innan skolstarten med att vakna lite tidigare varje morgon och gå till sängs tidigare på kvällen. Detta hjälper kroppen att vänja sig vid de nya tiderna utan att chockas.

Dagsljus & fysisk aktivitet

Exponering för dagsljus är avgörande för att reglera kroppens produktion av melatonin, ett hormon som styr sömnen. En morgonpromenad innan frukost kan vara mycket effektiv för att minska melatoninproduktionen på dagen och öka den på kvällen, vilket gör det lättare att somna. Regelbunden fysisk aktivitet under dagen kan också förbättra sömnkvaliteten och hjälpa till att reglera dygnsrytmen.

Matvanor

Enligt skolkollen är sömn och kost de två viktigaste faktorerna man bör tänka på inför skolstarten. Undvik att äta stora måltider sent på kvällen. Försök att äta middag några timmar innan läggdags för att undvika att matsmältningen stör sömnen. Begränsa också intaget av koffein och socker på eftermiddagen och kvällen.

Skapa en sömnvänlig miljö

Ett mörkt, svalt och tyst sovrum är idealiskt för god sömn. Använd mörkläggningsgardiner för att eliminera ljus och håll rummet svalt. Om nödvändigt använd öronproppar, för att slippa eventuellt högt ljud vid insomning.

Kvällsrutiner

Skapa en lugnande kvällsrutin som hjälper barnet att varva ner. Undvik skärmar minst en timme innan läggdags eftersom blått ljus från skärmar kan störa melatoninproduktionen. Läs en bok eller lyssna på lugnande musik i stället.

Förberedelser inför skolstarten

Låt barnet vara delaktigt i förberedelserna inför skolan. Detta kan inkludera att välja kläder, packa skolväskan och bestämma vilket mellanmål som ska tas med. Detta ökar barnets motivation och ansvarskänsla. Se till att ha eventuellt skolmaterial redo, såsom exempelvis ryggsäck, vattenflaska och pennskrin. Märk alla tillhörigheter med barnets namn för att underlätta så att de inte försvinner.

Skapa en morgonrutin

En strukturerad morgonrutin kan minska stressen och göra övergången till skolan smidigare. Lägg fram kläder och packa väskan kvällen innan för att undvika morgonstress.

Emotionell förberedelse – en positiv inställning

En positiv inställning till skolstarten kan minska stress och ångest. Prata med barnet om de roliga och spännande saker som väntar, som att träffa gamla och nya vänner och lära sig nya saker. Föräldrar bör vara medvetna om att barn kan känna sig nervösa inför skolstarten. Ge barnet mycket kärlek och stöd. Ibland kan det vara positivt att organisera lekdejter med andra barn som ska gå i samma skola för att minska nervositeten.

Förbered för läxor

Förbered barnet på att det kommer att finnas läxor att göra efter skolan. Bestäm en fast tid och plats för läxläsning för att skapa en rutin och minska stressen kring skolarbetet.

Genom att följa dessa råd och tips kan övergången från sommarlov till skolstart bli smidigare och bidra till en positiv och framgångsrik skolstart för ditt barn.

Läs om skolvägran.

Läs om de vanligaste orsakerna vid sömnproblem.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: