Ange ditt sökord

 Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Kostbehandling vid IBS

IBS (Irritable bowel syndrome) är en så kallad funktionell magtarmsjukdom som drabbar 15-20 % av hela världens befolkning. Vanliga symtom är uppblåsthet, gaser, buksmärta och diarré eller förstoppning. Idag finns ingen medicinsk behandling som hjälper vid samtliga IBS-symtom. Den behandling med bäst evidens och som används världen över är kostbehandlingen FODMAP. Behandlingen fokuserar på att minska så kallade fermenterbara kolhydrater som är kända för att orsaka IBS-symtom.

Annons:

Vad är FODMAP?

Kostbehandlingen FODMAP kommer ursprungligen från Monash University i Australien där man började forska på den kring 2005. Sedan dess är många studier gjorda och de visar nästan alla att FODMAP minskar symtomen hos ca 75 % av personer med IBS.

FODMAPs (Fermenterbara Oligo-, Di-, Monosackarider och Sockeralkoholer) är en grupp av kortkedjiga kolhydrater och sockeralkoholer som inte absorberas fullständigt i tunntarmen. De inkluderar:

  • Oligosackarider: Finns i livsmedel som vete, lök och vitlök.
  • Disackarider: Laktos i mejeriprodukter från ko, get och får.
  • Monosackarider: Fruktos som finns i frukter som äpplen och päron.
  • Sockeralkoholer: Finns i vissa frukter och i sötningsmedel som t. ex. xylitol och sorbitol.

Kostbehandlingen FODMAP består av tre faser: elimineringsfasen, återinförandet och personalisering. Under elimineringsfasen utesluts hög-FODMAP-livsmedel från kosten, sedan läggs de gradvis tillbaka för att identifiera vilka specifika FODMAPs som ger symtom. Slutligen har man kommit fram till ca 10-15 livsmedel som man bör undvika för att symtomlindringen ska kvarstå. Eftersom FODMAP är en sjukdomsspecifik kostbehandling är det endast dietister som får arbeta med den. Genom långsiktigt stöd och uppföljning ökar chanserna att lyckas förstå vilka livsmedel man behöver undvika och vilka som går bra. Det gör också kosten mer varierad och underlättar i vardagen.

Bifidobakterier och tarmhälsa

Bifidobakterier är en grupp av nyttiga bakterier som finns primärt i tjocktarmen och spelar en stor roll för att främja tarmhälsan och matsmältning. De bidrar till detta på flera sätt:

  • Underlättar matsmältning: Bifidobakterier hjälper till att bryta ner komplexa kolhydrater, t. ex. FODMAPs, vilket underlättar näringsupptaget och minskar symtom.
  • Stärker immunförsvaret: Bakterierna interagerar med immunsystemet och förbättrar skyddet mot onda bakterier.
  • Förbättrar tarmslemhinnas barriär: Bifidobakterier minskar genomsläppligheten i tarmväggen och förhindrar skadliga ämnen från att komma in i blodomloppet.
  • Producerar kortkedjiga fettsyror (SCFA): Bakterierna fermenterar kostfibrer för att producera sk SCFA (kortkedjiga fettsyror), bl. a. smörsyra, som har antiinflammatoriska egenskaper och ger energi till tarmcellerna. 

Studier har visat att personer med IBS ofta har en obalans i tarmfloran med bland annat lägre nivåer av bifidobakterier. Studier har visat att IBS-patienter har en signifikant lägre nivå av bifidobakterier jämfört med friska personer. Den sänkta nivån kan bidra till IBS-symtom genom att försämra nedbrytningen av FODMAPs, men även minska produktionen av kortkedjiga fettsyror och försämra tarmens barriärfunktion.

Påverkan av Low FODMAP-dieten på Bifidobakterier

En utmaning med kostbehandlingen FODMAP är att intaget av prebiotiska fibrer, som är mat till tarmbakterierna, ofta blir lägre under en period. Det beror på att intaget av bland annat lök, vitlök och sädesslag reduceras vilket kan påverka tarmfloran negativt. Det har gjorts flera studier som visar att personer som följer FODMAP hade en minskning av bifidobakterier i tarmen.

Det finns flera sätt att minska kostbehandlingens påverkan på tarmfloran och samtidigt säkerställa näringsintaget:

  • Återintroducera: Efter elimineringsfasen ska vissa grupper av FODMAPs läggas tillbaka successivt för att identifiera vilka som tolereras bättre och för att bidra till ett mer varierat intag.
  • Tillskott av probiotika: Att använda probiotiska tillskott som innehåller bifidobakterier kan hjälpa till att återställa nivåerna av dessa nyttiga bakterier.
  • Prebiotiska livsmedel: Det finns en mängd låg-FODMAP livsmedel som agerar prebiotika, t. ex. havre, grönsaker, frukter, bär, nötter, frön och baljväxter. Dessa göder bifidobakterierna utan att ge IBS-symtom.

Bifidobacterium Longum 35624

Bifidobacterium longum 35624 är unik bakteriestam som har studerats ingående för sina hälsofördelar, särskilt i samband med IBS och kostbehandlingen FODMAP. Den används för att öka andelen bifidobakterier och kan därmed bidra till att inte få den oönskade minskningen av dessa under elimineringsfasen.

– Vi har under många år arbetat med Bifidobacterium Longum 35624 som ett tillägg under elimineringsfasen. Många patienter med IBS upplever positiva effekter och kan gradvis tolerera fler hög-FODMAP livsmedel som de tidigare reagerat på. Dessutom stöttar den tarmfloran med sina antiinflammatoriska egenskaper ger den förutsättning för en främjad tarmhälsa, säger Sofia Antonsson, leg dietist och grundare av Belly Balance.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: