Ange ditt sökord

Det är vanligtvis något enklare att hålla ett nyårslöfte som handlar om att börja med något nytt än att

Det är vanligtvis något enklare att hålla ett nyårslöfte som handlar om att börja med något nytt än att "undvika" något. Foto: Getty Images

Tips för att hålla ditt nyårslöfte hela året

Nyårslöften är vanliga, men att hålla dem är ofta en utmaning. Forskning utforskar olika metoder för att hjälpa människor att följa igenom med sina nyårslöften. I den här artikeln tittar vi på deras resultat och ger tips för att öka chansen att behålla goda vanor och nyårslöften.

Annons:

Nyårslöften är en tradition för många, men forskning visar att det är svårt att hålla dem på lång sikt. Att hålla sitt nyårslöfte är med andra ord ofta svårare än vi kanske tänker oss när vi skålar vid 12-slaget. En tidigare studie vid Linköpings universitet med 1000 deltagare visade att bara hälften av dem som hade lovat att sluta med något, lyckades hålla fast vid sitt löfte efter ett år. Resultaten var något bättre när det gällde löften om att börja göra något nytt, där ungefär 60 procent lyckades. Det verkar vara särskilt svårt att bryta dåliga vanor som att sluta röka eller äta onyttiga livsmedel.

5 tips för att hålla ditt nyårslöfte

Forskningen visar att hur du formulerar ditt nyårslöfte kan påverka din framgång. Det är lättare att börja med något nytt än att försöka sluta med något. Gerhard Andersson, professor vid Linköpings universitet rekommenderar:

  1. Låt andra människor veta om ditt löfte, vilket gör det svårare att bryta det.
  2. Kom överens med någon om att stödja dig i din resa.
  3. Belöna dig själv när du har framgångsrikt hållit ditt löfte.
  4. Om du har problematiska beteenden kan det ta flera försök innan du lyckas, så var beredd på att försöka igen.
  5. Börja gradvis och i liten skala för att inte överväldiga dig själv och därmed lättare ge upp.

Forskarens tips för att bibehålla goda vanor

Forskaren Frida Skarin vid Karlstads universitet har utforskat vad som gör att vissa personer kan bibehålla positiva livsstilsförändringar. Hon betonar vikten av att hitta aktiviteter och beteenden som känns givande i sig själva och inte bara som medel för att nå ett visst mål. En av hennes studier följde deltagare som deltog i ett viktminskningsprogram och man intervjuade dem både under programmet och sex månader senare.

De personer som lyckades bibehålla sina goda vanor hade gemensamt att de fann sina nya beteenden givande och meningsfulla. De såg inte bara sina vanor som ett medel för att nå viktmål, utan som något som berikade deras liv. Att ha en tydlig plan för hur de skulle upprätthålla sina nya vanor och en egenanalys av sina mentala styrkor och svagheter var också avgörande.

Rekommendationer för att bibehålla goda vanor:

  • Hitta aktiviteter som du upplever som meningsfulla och givande.
  • Skapa en aktivitetsplan som inkluderar en självanalys av dina styrkor och svagheter.
  • Ha en plan för att upprätthålla dina nya vanor på lång sikt och ta hjälp av feedback från experter om det behövs.

Michael Mosleys enkla knep för att lyckas

Michael Mosley, en läkare och författare från England, delar sina bästa tips för att lyckas med nya vanor. Han rekommenderar att sätta rimliga mål och betonar att det är bättre att lyckas med något litet och enkelt än att misslyckas med något stort. Han uppmanar också människor att hitta sin inre drivkraft och fundera kring varför de vill göra förändringen.

Michael Mosleys 5 tips för att lyckas med nya vanor är:

  1. Sätt rimliga mål och börja med något litet och enkelt.
  2. Hitta din inre drivkraft och varför du vill göra förändringen.
  3. Öva dagligen och gör den nya vanan till en del av din rutin.
  4. Ersätt dåliga vanor med bra i stället för att helt sluta.
  5. Ge dig själv minst en månad att etablera den nya vanan och utvärdera den sedan.

Så blir det lättare att hålla nyårslöftet

Forskning visar att omformulera ditt nyårslöfte kan öka chansen att hålla det. Nyårslöften som är baserade på att börja med något nytt, “närmandemål”, har större framgång än de som handlar om att sluta eller undvika något, “undvikandemål”. Att byta ut ett beteende i stället för att försöka sudda ut det kan vara mer effektivt.

Studien baserades på 1066 personers nyårslöften vid årsskiftet 2019–2020. Deltagarna delades in i två grupper: de som hade närmandemål och de som hade undvikandemål. Resultaten visade att de som hade närmandemål hade en högre framgångsgrad med att uppnå sina löften jämfört med de som hade undvikandemål.

Potentialen hos nyårslöften

Nyårslöften och goda vanor är viktiga för många människor och det kan vara mer än bara en traditionell ritual. Genom att följa tipsen från forskning och experter kan vi öka våra chanser att hålla våra löften och förbättra våra livsstilar på ett varaktigt sätt.

Om vi bryter ner målen i mindre delmål, funderar kring syftet och ”varför”, får stöd från vänner och familj, eller helt enkelt ger löftet en ärlig chans, kan vi alla öka våra möjligheter att göra positiva förändringar i våra liv. Oavsett om det handlar om att börja träna regelbundet, äta hälsosammare eller sluta röka, finns det metoder som kan hjälpa oss att lyckas. Nyårslöften kan vara mer än bara ord; de kan vara nyckeln till att förverkliga våra drömmar och förbättra vår hälsa och välbefinnande.

Läs om varför det kan vara svårt att gå ner i vikt.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: