Traditionellt används magnetresonanstomografi (MR) allt oftare för att vägleda biopsier vid misstänkt prostatacancer. MR-bilderna kombineras med ultraljudsbilder för att ge tydlig vägledning om var biopsin bör tas.
Denna process är tidskrävande eftersom röntgenläkare manuellt måste rita in prostatakonturerna på MR-bilderna för att skapa en 3D-representation som ska matchas med ultraljudsbilden.
AI-automatisering vid misstanke om prostatacancer
Forskare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm har nu gemensamt projekt för att automatisera denna process med hjälp av AI. Projektets ledare, överläkaren Fredrik Jäderling från Karolinska sjukhuset, säger: “Målet är att utveckla en AI-algoritm som kan avbilda prostata, hitta tumörerna och bedöma hur de växer samt hur stor risken är att de växer utanför prostatans yttre begränsning.”
Målet är att skapa ett verktyg som är lika kompetent som en mänsklig expert men som kan arbeta outröttligt, utan avbrott från telefonanrop och utan att missa några tecken på cancer.
Projektet har fått stöd från Prostatacancerförbundet, Cancerfonden och Vetenskapsrådet, vilket har möjliggjort för forskarna att arbeta mer dedikerat och professionellt på detta projekt.
Att utveckla en AI-algoritm kräver tid och en stor mängd träningsdata i form av bilder för att förbättra dess förmåga att detektera misstänkta tumörer. Algoritmen tränas stegvis på bilder från olika arkiv och kommer att testas på externa MR-undersökningar för att säkerställa dess pålitlighet och användbarhet.
AI-verktyg som stöd
Det är viktigt att betona att detta AI-verktyg är avsett att vara en hjälp för läkarna och inte en ersättning för dem. Läkare kommer alltid att göra den slutgiltiga bedömningen av bilderna, men AI-assistansen kan påskynda och förbättra processen genom att identifiera potentiella tumörer och underlätta upptäckten av svårupptäckta tumörförändringar.