Vinterkräksjuka är den vanligaste typen av magsjuka i Sverige. Den brukar vara som mest aktuell mellan november till april varje år, och flest insjuknar mellan januari och mars. Vi har nog vant oss vid att den dyker upp varje år, men under covid-19 pandemin 2020/2021 var det faktiskt ovanligt få fall.
Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus och sprids mycket lätt mellan människor. Ett bra sätt att undvika smitta är att tvätta händerna noga med tvål och vatten. Att komplettera tvättningen med handsprit rekommenderas ibland, men det är inte alla typer av handsprit som faktiskt avdödar caliciviruset.
Ovanligt många fall av vinterkräksjuka förra säsongen
Under vintersäsongen 2020/2021 uteblev den vanliga toppen av antalet smittade i vinterkräksjuka. Då pågick pandemin av covid-19 över hela världen. Många av de åtgärder som hade till syfte att minska smittspridningen av covid-19 påverkade även spridningen och förekomsten av andra smittsamma sjukdomar. Uppmaningar om att tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma när vi kände oss sjuka minskade även smittspridningen av vinterkräksjuka. Även minskat resande och färre vårdbesök påverkade smittspridningen.
Under vintersäsongen 2021/2022 blev däremot smittspridningen av vinterkräksjuka mer intensiv. Dessutom noterades för första gången någonsin två toppar av antal sjuka under en och samma säsong.
Totalt under säsongen 2021/2022 rapporterades det in nästan 6 000 fall av calicivirus till Folkhälsomyndigheten, vilket var en ökning med 61 procent jämfört med medeltalet för de tre senaste säsongerna innan pandemin. Folkhälsomyndigheten bedömde att det var den uteblivna säsongen 2020/2021 som troligtvis bidragit till att befolkningen varit mer mottaglig för infektionen och lett till en mer intensiv säsong under året därpå.
Vad gör läsarna för att undvika vinterkräksjuka?
Vi frågade er läsare om hur ni gör för att undvika att bli smittade av vinterkräksjuka. Har vanorna kring handtvätt, handsprit och undvikande av folksamlingar ändrats i samband med covid-19 pandemin? Vi jämförde svaren bland de som gjort enkäten före pandemin med de som svarat på enkäten under pågående pandemi.
Vanan att tvätta händerna med tvål och vatten ändrades inte bland Doktorns läsare. Före pandemin var det 79 procent som angav att de tvättade händerna regelbundet för att undvika att smittas av vinterkräksjuka. Under pandemin var motsvarande andel 84 procent.
Vi frågade er också hur ofta ni använder handsprit under vinterhalvåret. Innan pandemin var det 17 procent som svarade att de använde handsprit dagligen. Under pandemin steg den andelen till 42 procent. Ni minns säkert att handsprit var så välanvänt under pandemin att det ibland var svårt att få tag på i butikerna. Att handsprit blivit en daglig vana avspeglas tydligt i vår enkät. Före pandemin svarade 37 procent att de aldrig använde handsprit, men under pandemin sjönk andelen som aldrig spritade händerna till blygsamma 4 procent!
Allt fler läsare undviker folksamlingar för att undvika vinterkräksjuka
Andelen läsare som svarade att de undvek stora folksamlingar för att undvika att bli smittad av vinterkräksjuka steg från 12 procent före pandemin till 31 procent under pandemin.
Många av de svarande valde även att undvika kollektivtrafiken under pandemin. Före covid-19 pandemin valde 10 procent att undvika kollektivtrafiken för att inte bli smittade med vinterkräksjuka. Under pandemin steg den siffran till 28 procent.
FAKTA: Så här minskar du risken för att bli smittad av vinterkräksjuka (eller smitta andra):
- Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten efter toalettbesök, före måltider och efter att ha tagit i föremål eller på ytor som kan ha virus på sig.
- Enbart vanlig 70-procentig handsprit räcker inte för att hindra smittan av vinterkräksjuka.
- Använd flytande tvål
- Torka händerna med en egen handduk eller med pappershanddukar.
- Undvik att laga mat så länge du har kräkningar eller diarréer.
- Undvik att besöka personer som har vinterkräksjuka.