Ange ditt sökord

Kost rik på fett och socker gav omfattande metabola förändringar i hippocampus och hjärnbarken samt försämrat minne. Foto: Shutterstock

Kost rik på fett och socker gav omfattande metabola förändringar i hippocampus och hjärnbarken samt försämrat minne. Foto: Shutterstock

Fett och socker försämrar minnet

Det är känt sedan tidigare att möss som äter mycket fett och socker får sämre minne. Nu har forskare även kunnat visa att när mössen förbättrade sin diet återställdes minnesfunktionen.

Annons:

Idag vet vi att övervikt ger en förhöjd risk att utveckla diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar. Dessa sjukdomar kan i sin tur öka risken för att utveckla demenssjukdom och Alzheimers sjukdom. Tidigare forskning har visat att en kost med mycket fett och socker leder till övervikt och diabetes hos möss och det påverkar även minnet negativt. Forskare från Lunds universitet har nu visat att de ohälsosamma kostvanorna inte ger permanenta förändringar i hjärnan.

Kosten påverkade hjärnans struktur

Forskare vid Lunds universitet har visat att en kost rik på fett och socker gav omfattande metabola förändringar i hippocampus och hjärnbarken samt försämrat minne.

– Ett viktigt resultat av studien var att vi kunde se att hjärnans försämrade funktion inte behöver bli bestående, säger Joao Duarte, forskare inom diabetes och hjärnans funktion vid Lunds universitets diabetescentrum.

Kort om hippocampus och hjärnbarken

  • Hippocampus är den del av den mänskliga hjärnan med tydligast koppling till minnet. Man tror att långtidsminnen lagras här.
  • Hjärnbarken är det yttre skiktet av storhjärnan och är uppdelad i lober som styr olika funktioner; tal, tänkande och minne.
  • Hippocampus och hjärnbarken har liknande funktion hos möss. Hjärnbarken är dock mer välutvecklad hos människor än hos möss.

Beteendet hos möss – kort om forskningen

  • 72 möss av båda kön ingick i studien.
  • Mössen delades slumpmässigt in i tre grupper.
  • Grupp 1 fick kost bestående till 60 procent av mättat fett och sockersötad dryck under fyra månader, följt av en diet med låg andel fett under två månader.
  • Grupp 2 fick kost som innehöll 60 procent fett och sockersötad dryck under sex månader.
  • Grupp 3 fick en diet bestående till 10 procent av fett.
  • Man studerade mössens hjärnor med hjälp av magnetresonanstomografi (MRS) under tiden, samtidigt som man utförde flera beteendeexperiment.
  • Möss som fick fet mat utforskade inte nya föremål i samma utsträckning som de möss som fick mer hälsosam diet.

– Våra undersökningar med magnetkamera visade att de möss som hade fått onyttig mat fick förändrad metabolisk profil jämfört med de möss som hade ätit mer hälsosamt. Vi kunde också se att en ohälsosam diet med fet mat ledde till försämrad minnesförmåga. Studien visar också att hjärnan återfick sin ursprungliga struktur hos de möss som fick ändrad diet. Vi kunde också se att viktiga minnesfunktioner återställdes, vilket är väldigt positivt, säger Joao Duarte.

Ett hälsosamt åldrande

Denna kunskap kan bidra till ett mer hälsosamt åldrande hos personer med diabetes typ 2. Sjukdomen kräver livslång behandling och kan leda till olika komplikationer. Det finns inget botemedel mot demenssjukdomar.

– Det är svårt att genomföra samma typ av studie på människor, och forskning på möss har sina begränsningar. Samtidigt finns det stora likheter mellan möss och människor när det gäller hur ämnesomsättningen stödjer hjärnans funktion. Vi anser att våra resultat är robusta och ger ytterligare evidens för att ohälsosamma matvanor kan skada viktiga kognitiva förmågor. Det är viktigt att äldre människor med diabetes typ 2 får hjälp att utveckla en hälsosam livsstil, eftersom det kan bidra till ett bättre åldrande utan demenssjukdomar, säger Joao Duarte.

Annons:

Källor:

Lunds universitet

www.agingandisease.org

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: