Ange ditt sökord

14 december, 2021

Förmaksflimmer

FÖRMAKSFLIMMER - STARTA FILM

1:56 min

Förmaksflimmer

Doktorn.com informerar om förmaksflimmer. Omkring 370 000 personer i Sverige har förmaksflimmer och sjukdomen räknas till en av våra folksjukdomar.

Annons:

För att kroppen ska fungera behöver hjärtat pumpa runt blodet i kroppen med regelbunden rytm. Hjärtrytmen genereras genom elektriska signaler från sinusknutan som sitter i hjärtats högra förmak. Ibland kan det bli rubbningar i dessa elektriska signaler. Den vanligaste hjärtrytmrubbningen är förmaksflimmer. Förmaken flimrar då oregelbundet på grund av en sorts kortslutning.

Vilka är symtomen på förmaksflimmer?

Vissa känner inte av sitt förmaksflimmer alls och andra får stora besvär.

Tecken på förmaksflimmer kan vara:

  • Snabb och oregelbunden puls
  • Obehagskänsla eller smärta i bröstet
  • Nedsatt prestationsförmåga vid ansträngning
  • Yrsel
  • Andnöd
  • Svettning
  • Trötthet
  • Illamående
  • Svimning

Hur diagnostiseras förmaksflimmer?

På ett EKG kan man se om hjärtat går i förmaksflimmer.

Läkaren kan också behöva göra en kontroll av din allmänna hälsa genom att till exempel lyssna på hjärtat, mäta blodtryck och ta blodprov.

Vad orsakar förmaksflimmer?

Förmaksflimmer uppkommer antingen episodvis eller konstant. Risken att drabbas av förmaksflimmer ökar om du röker, har högt blodtryck, en viss typ av rubbning i ämnesomsättningen, alkoholöverkonsumtion, övervikt eller sömnstörningar.

Hur behandlas förmaksflimmer?

Vid både attackvis och kroniskt förmaksflimmer ingår vanligtvis blodförtunnande läkemedel som en del av behandlingen, för att förebygga risken för proppbildning och stroke. Ibland kan man behöva göra en behandling som kallas elkonvertering eller sättas in på rytmreglerande läkemedel för att återställa den normala hjärtrytmen rytmen.

Läs mer om förmaksflimmer

Annons:

Läs även

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: