Ange ditt sökord

Barn brukar börja gå på regelbundna tandläkarundersökningar i treårsåldern, ibland tidigare. Foto: Shutterstock

Barn brukar börja gå på regelbundna tandläkarundersökningar i treårsåldern, ibland tidigare. Foto: Shutterstock

Hål i mjölktand – behöver det lagas? Hur undviker du det?

Det är viktigt att vara noga med munhygienen, även tidigt i livet. Mjölktänderna kan få hål, och de behöver tas om hand på samma sätt som de permanenta tänderna som kommer fram efter att de lossnat. Trots att de snart ramlar ut är det minst lika viktigt att se till att inte få hål.

Annons:

Som förälder gäller det att så tidigt som möjligt börja med en god tandvårdsrutin, så att ditt barn får hälsosamma tänder och sedan kan börja ta hand om tänderna själv på ett bra sätt. Här tittar vi närmare på vad du kan göra och några bra saker att tänka på.

När kommer och försvinner mjölktänderna?

Mjölktänderna brukar börja komma fram vid ungefär ett till ett och halvt års ålder. I fem- till sjuåldersåldern börjar mjölktänderna lossna, samtidigt som permanenta tänder växer fram och ersätter dem. Direkt när de första mjölktänderna kommer behöver en vuxen börja hjälpa till med att borsta barnets tänder. I takt med att barnet växer är bra att låta det bekanta sig med tandborstar och annan munhygien så att det så snart som möjligt kan börja göra saker själv.

Karies i mjölktänder

Mjölktänder är extra känsliga för karies eftersom de är mindre och tunnare än permanenta tänder. Avståndet till tandnerven och andra känsliga delar är kortare, vilket ökar risken för infektion och gör tänderna svårare att laga. Därför är munhygienen, t ex tandborstning, mycket viktig under tiden barnet har mjölktänder.

Det gäller också att hänga med i takt med att nya tänder kommer fram. Nya tänder är extra känsliga, vilket gör att de behöver börja borstas direkt när de dyker upp. Ibland kan de till en början vara svåra att se eller komma åt. Ett typiskt exempel är de så kallade sexårständerna som växer fram långt bak i munnen.

Hur undviker du hål i en mjölktand?

Orsakerna till hål i mjölktänder är samma som vid hål i permanenta tänder; att kariesbakterier angriper och leder till att det blir hål. Socker från maten tar sig in i bakteriebeläggningarna som finns på tänderna. Sockret bryts sedan ned av bakterier, som t ex karies, vilket leder till att plack och syra bildas och börja fräta på tänderna. Därför är det viktigt – både för vuxna och barn – att t ex undvika söta mellanmål och söta drycker mellan måltiderna som leder till fler angrepp.

Precis som för vuxna är en god munhygien det bästa sättet att förhindra att karies får fäste på tänderna och orsakar hål. De viktigaste delarna av det är:

  • Två dagliga tandborstningar med fluortandkräm (morgon och kväll)
  • Noga med att börja borsta nya tänder som växer fram, speciellt långt bak i tandraden
  • Endast vatten mellan måltiderna

Barn börjar erbjudas regelbundna tandläkarbesök kring treårsåldern, ibland tidigare. Vid besöken upptäcks karies och andra möjliga tandproblem. Tandvården är sedan gratis upp till 23 års ålder.

Behandling av hål i mjölktand

Ett hål i en mjölktand brukar behandlas genom att laga tanden. Valet av metod och fyllningsmaterial beror på var hålet sitter och hur stort det är. Små barn kan ha svårt att samarbeta och förstå situationen så pass att det går att göra en riktig lagning. Då görs en provisorisk lagning som hindrar hålet från att växa sig större. Barn över tre år brukar oftast klara av att få tänder lagade, t ex med hjälp av inskolning hos tandläkaren.

Lustgas, lugnande medicin eller narkos kan användas ifall barnet är mycket nervöst, eller om tandproblemet är så akut att det inte finns tid för en inskolning. Ibland kan mjölktänder dras ut istället för lagas, om det bedöms att de inte längre är viktiga för bettet.

När ska du söka vård?

Om det verkar som att ditt barn har tandproblem är det bra att kontakta din tandläkare för att få hjälp. Några exempel är om barnet:

  • Har ont i en tand
  • Är svullen och öm kring en tand
  • Har svårt att tugga
  • Har vita fläckar på tänderna

Ibland kan det vara svårt för barn att uttrycka vad som besvärar dem. Tandproblem kan därför t ex visa sig genom att barnet är grinigt, har svårt att sova eller inte vill äta.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: