Ange ditt sökord

Det många svenskar främst har saknat till följd av pandemin är ljudet av livemusik på en konsert. Foto: Shutterstock

Det många svenskar främst har saknat till följd av pandemin är ljudet av livemusik på en konsert. Foto: Shutterstock

Ljuden som svenskar saknat mest under pandemin

I pandemins spår är längtan efter evenemang och resor stor bland svenskarna. Ny undersökning visar att så många som två av tre svenskar saknar ljudet från en livekonsert och lika många saknar ljudet från att hänga vid en pool. Mer än var tredje svensk kommer dessutom föredra högljudda platser när pandemin väl är över.

Annons:

Det har gått omkring ett och ett halvt år sedan coronavirusets utbrott och hemmajobb, minskat resande och klubbande och uteblivna konsertbesök har dramatiskt förändrat ljuden i våra liv. För att ta reda på vilka ljud som människor ser fram emot efter pandemin, har en undersökning av Censuswide genomförts på uppdrag av företaget Jabra.

Ljud vi saknar

När svenskarna får frågan om vilka ljud de saknar mest svarar nästan två av tre (63%) att de saknar ljudet av livemusik på en konsert. Nästan lika många (61%) saknar ljudet av plaskande och skratt från att hänga vid en pool. Andra ljud som de flesta svenskar saknar är ljudet av bestick och konversationer på en restaurang (56%), ljud från flygplatsen såsom ”incheckning öppen nu” (53%) och ljudet från barer och hög musik (53%).

Så många som hälften (51%) av svenskarna svarar dessutom att de saknar ljudet av applåder efter en teateruppvisning och ljudet från livliga gator (47%). Det ljud som svenskarna saknar minst är ljudet av huffande och puffande på ett gym (33%).

– Våra liv förändrades drastiskt när pandemin slog till och nu, mer än ett år senare, har människor reflekterat över hur deras liv ser ut. Ljud spelar en viktigare roll i människors vardag än många kanske tror och den här undersökningen visar att ljud som tidigare gått obemärkt förbi nu söks aktivt, säger Claus Fonnesbech, kommunikationschef på Jabra.

Att svenskarna saknar livemusik från konserter syns i deras konsumtion av musik där nästan hälften av svenskarna (44%) har lyssnat mer på musik under pandemin jämfört med var tionde (11%) som lyssnat mindre på musik under pandemin. Även lyssnande på podcasts, radio och ljudböcker har ökat det senaste året.

Fler än var tredje svensk (35%) svarar att de kommer föredra högljudda platser efter pandemin jämfört med en av fyra (26%) som kommer att föredra tysta platser. Av de som kommer föredra högljudda platser svarar tre av fem (74%) att de vill återgå till det normala efter pandemin. Så många som nio av tio (90%) av de som är 55 år och äldre vill återgå till det normala efter pandemin.

Ljuden svenskarna saknar mest:

  1. Livemusik på en konsert: 63 % 
  2. Plaskande och skratt vid en swimming pool: 61 %
  3. Bestick och konversationer på restaurang: 56%  
  4. Ljud från flygplatsen såsom ”incheckning öppen nu”: 53%
  5. Ljud från en bar och hög musik: 53 %
  6. Applåder efter en teateruppvisning: 51% 
  7. Livliga gator: 47 % 
  8. Meddelande om ett tåg som närmar sig plattformen: 37 %
  9. Huffande och puffande ljud på gymmet: 33 %  

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av en webbpanel under april 2021. I Sverige intervjuades totalt 1011 personer i åldern 16–81 år. Totalt intervjuades över 12 000 respondenter i 10 länder runtom i världen: England, USA, Australien, Spanien, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Italien, Sverige och Danmark. Webbpanelen är representativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.

Annons:

Källor:

Jabra

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: