Ange ditt sökord

 Peter Adolfsson, överläkare, menar att det är viktigt att vården är uppdaterad kring nya behandlingsformer. Foto: Privat

Peter Adolfsson, överläkare, menar att det är viktigt att vården är uppdaterad kring nya behandlingsformer. Foto: Privat

Philip menar att den nya pennan har lärt honom mycket om hur hans diabetes fungerar. Foto: Privat

Philip menar att den nya pennan har lärt honom mycket om hur hans diabetes fungerar. Foto: Privat

Ny smart insulinpenna förändrar diabetesvården, ”Fantastiska möjligheter” säger experten

Sverige är först ut i världen med en ny smart banbrytande insulinpenna som lagrar information om vilken tid och dos insulin som har injicerats vid diabetesbehandling.
- Det är första gången man kan följa doser med insulin givna med penna och det ger helt nya möjligheter för diabetesvården, säger Peter Adolfsson, överläkare vid barn- och ungdomsmottagningen vid Hallands sjukhus och som genomfört de första kliniska studierna på den nya smarta pennan.

Annons:

Den nya smarta pennan ger möjligheten att för första gången följa insulindoser, både måltidsdoser och basdoser, som ges med pennan. Pennans minne lagrar upp till 800 givna doser och informationen kan överföras direkt till diabetesläkaren som i realtid kan läsa av data, ge råd och justera behandlingen över ett videosamtal.

– Det är en stor vinst för diabetesvården att pennans minne kan laddas ner och att doserna kan visualiseras tillsammans med blodsockervärden dag för dag. Den nya pennan används på samma sätt som den gamla och innebär inget extra-jobb för individen, bara stora vinster och kan användas för personer både med både typ 1- och typ 2-diabetes, säger Peter Adolfsson.

Nu kan vården sluta gissa

Många med diabetes använder en sensor på kroppen för kontinuerlig mätning av mängden socker (glukos) i blodet i realtid. Men det har inte funnits pennor, som är den vanligaste behandlingsformen för att tillföra insulin, som kan berätta vilka insulindoser som getts.

– Sjukvården och patienten har i praktiken fått gissa sig fram för att försöka se samband mellan blodsocker och insulindos. Med den nya pennan får vi svart på vitt när den senaste dosen togs och hur mycket insulin som injicerades, helt plötsligt kan vi se sanningen. Vi ser att fler värden ligger inom målområdet för glukosvärden, att andelen låga värden och missade doser minskar och det skapar nya möjligheter att ge korrekta råd om vad som behöver åtgärdas. Det kommer förändra arbetet för hur man jobbar med diabetes, säger Peter Adolfsson.

Tid i målområde (TIR), time in range, är ett begrepp som mäter hur stor del av dygnet blodsockret för en individ befinner sig inom en definierad målnivå. Det är viktigt att tid i målområde är så stabilt som möjligt och inte går för mycket upp och ner för att minska komplikationer. En svensk studie visar att personer med diabetes som använder den nya smarta pennan kan få två timmar mer tid per dygn inom målområdet för glukoskontrollen.

– Det är ett fantastiskt resultat, konstaterar Peter Adolfsson.

Philip – en av de första i världen att använda smartpennan

Philip Holmberg var 14 år när han fick diabetes och från en dag till en annan behövde han hålla stenkoll på sitt blodsocker.

– Det var en stor livsförändring och svårt att ta beslut om och hålla koll på insulinnivåerna. Jag vill inte riskera att ligga för låg och samtidigt vill jag kunna äta godis, idrotta, resa eller festa med kompisar utan att vara orolig – jag måste känna mig egna kropp och det är mycket viktigt för mig att sköta min diabetes för att allt ska gå bra. Därför var det självklart för mig att delta i studien, säger Philip Holmberg.

Genom studien blev Philip Holmberg en av de första i världen att testa den nya pennan. Han berättar att hans vardag och liv underlättas mycket.

– Skillnaderna är stora. Eftersom du får information om både blodsocker och insulin och kan jämföra och se vad som händer i kroppen har jag lärt mig så otroligt mycket om min diabetes. Nu kan jag se exakt när jag senast tog en insulinbehandling, vilken tid och hur kroppen reagerade. Pennans minnesfunktion visar på sekunden när jag tog den senaste sprutan och jag behöver inte fundera på om jag tog en spruta inför lunchen eller inte. Jag får ett helhetsgrepp som ger ett helt nytt lugn där jag känner mig mycket mer bekväm med att fatta egna beslut, säger Philip Holmberg.

Viktigt att vården är uppdaterad

Peter Adolfsson är optimistisk för framtiden men menar att det är viktigt att sjukvården hänger med.

– Den nya pennan finns tillgänglig för alla med diabetes i Sverige och om du som patient inte fått erbjudande om att byta penna kan du lyfta frågan med din diabetessjuksköterska eller läkare. Det är viktigt att vården hänger med, arbetar med patienterna och förstår tekniken för att få rätt effekt, säger Peter Adolfsson.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: