Pollensäsongen pågår vanligtvis från mars till september, så redan nu kan pollenhalterna ställa till problem för allergiker. Vanligast är allergi mot björk och gräspollen men även al och gräs ställer till problem för många. I mars är det främst hassel och al som dominerar. Närmare april förekommer även alm, asp, björk och sälg. Får man besvär från ögon och näsa i mer än en vecka under pollensäsongen kan det handla om allergi. Om man dessutom dras med långdragna förkylningar under vår och sommar kan det vara ett tecken på att du är allergisk.
Enligt Astma- och Allergiförbundet visar en ny undersökning att var tredje person med pollenallergi har stora svårigheter i vardagen under pollensäsongen. Trötthet, försämrad sömn och koncentrationssvårigheter är de vanligaste symtomen. Merparten av pollenallergikerna uppger att de har nytta av pollenprognoserna.
–Pollensäsongerna blir allt längre. Många har känt av hassel i södra Sverige sedan före jul. Nu stiger också halterna av alpollen. Men i norra Sverige görs inte längre några pollenmätningar, trots att väldigt många använder prognoserna för att planera sin medicinering och vardag. Det riskerar på sikt att leda till ökat lidande för pollenallergiker, att fler behöver vara sjukskrivna eller söka vård, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare i Astma- och Allergiförbundet.
Hur vet man skillnaden mellan pollenallergi och covid-19?
Det kan till en början vara svårt att bedöma om förkylningssymtomen beror på exempelvis covid-19 eller pollenallergi. Det finns dock några skillnader.
Pollenallergi
Det kännetecknas vanligtvis av nysattacker, röda/kliande/svullna ögon och snuva eller nästäppa i mer än en vecka. Vissa får allergisk astma och kan få problem med väsande, pipande andning och ihållande hosta.
Covid-19
De mer framträdande symtomen vid covid-19 är feber, hosta eller besvär som påminner om influensa med exempelvis halsont, värk i kroppen och lös mage.
Börja allergimedicinering i god tid
Det bästa är att påbörja medicinering mot sin pollenallergi en till två veckor innan pollensäsongen startar. Vissa preparat har bäst effekt först efter två veckor. Om du misstänker allergi men inte har fått en diagnos är det bra att kontakta vården för en utredning. Detta för att få hjälp med hur du på bästa sätt ska behandla, för att slippa besvär. Klicka här om du vill ha mer information om allergiutredning. Det finns många receptfria preparat på apoteket som lindrar besvär, men hjälper inte dessa kan det vara en god idé att kontakta vården för att istället prova receptbelagda läkemedel.
6 tips för att minska pollenbesvär:
1. Starta behandlingen i tid och följ pollenprognoser via till exempel Pollenrapporten.se.
2. Om du vill vädra ska du göra det på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga.
3. Undvik helst kontakt med husdjur som varit ute i naturen och fått pollen i pälsen.
4. Var noga med att byta kläder när du har varit utomhus.
5. Häng inte sängkläder eller kläder på vädring eller tork utomhus.
6. Sluta röka – pollenallergi förvärras av tobaksrök.
Vad händer i kroppen vid pollenallergi?
Man är allergisk om immunförsvaret reagerar mot ett ämne (allergen) och bildar antikroppar mot just det ämnet. Förenklat kan man säga att immunförsvaret, som finns för att skydda oss, helt enkelt blir lite övernitiskt och börjar försvara kroppen även mot sådant som inte alls är farligt, till exempel pollen eller pälsdjur.
Vid kontakt med till exempel pollen släpper kroppen ut ämnet histamin, vilket ger en allergisk reaktion. Det vanligaste är att kroppen bildar immunglobulinantikroppar (IgE) och dessa går att analysera genom ett blodprov. Konsekvensen av detta är att man får symtom som att exempelvis ögon och näsa börjar rinna och klia och att man får nysattacker. Vanliga allergen är pollen, pälsdjur, livsmedel, kvalster och mögel.