– Ledsam musik kan hjälpa oss igenom tuffa tider. De mest intensiva känslomässiga reaktionerna, om det så är glädje eller ledsamhet, fann vi uppstod när en melodi kontrasterar känslomässigt med ljudet som hörs precis innan, berättar Dr David Lewis från Mindlab International. Nästa gång du vill känna dig upplyft eller energisk av musik kan du göra dig en musikalisk dubbelmacka. Spela en sång som gör dig ledsen precis innan den som gör dig positiv och optimistisk. På det sättet kommer kraften från den upplyftande låten att få en ännu större inverkan på dina känslor.
Musik är också kraftfullt på det sättet att det finns mycket nostalgi och minnen till musik som kan göra att vi återupplever glömda känslosituationer. Hela 88 procent av de européer som deltagit i undersökningen uppger att de har minnen där musik har spelat en viktig roll.
Musiken kan påverka våra tankar men lika mycket vårt beteende och hur vi reagerar på människor runt omkring oss.
Vi lyssnar i genomsnitt på över 285 timmar musik per år (12 hela dagar) och 80 procent menar att de vill lyssna mer på musik, då de ser fördelar för sitt psykiska och fysiska välmående.
Testa själv och se vilka känslor som uppstår
Se en film med lugnare låtar först, de brukar väcka melankoliska känslor, välj sedan en snabbare låt som vanligtvis väcker energi och glädje.
Topp 10 sätt som musik påverkar oss
Dr David Lewis har tittat på hur musik påverkar våra kroppar, hjärnor och känslor. Från ökad minnesförmåga, höjda hjärtslag och utvidgade pupiller till att trigga tårar, stimulera sömn och huruvida vi känner glädje.
- Tårar
- Förhöjd minnesförmåga
- Glädje
- Pulsen kan höjas eller sänkas
- Påverka våra handlingar
- Skapa relationer och forma ens identitet
- Ha en ”botande” effekt
- Stimulera sömn
- Skapa en pirrande känsla i ryggraden eller få håret att resas
- Ge utvidgade pupillerna och trigga “slåss eller fly”-mekanismen
Data från studien
- 58 procent av personer i Europa uppger att de aldrig har känt sig så nedstämda som under pandemin. Samtidigt upplever 72 procent att musik har hjälpt dem igenom en tuff tid.
- Undersökningen Emotion vs. Music: Led by Dr David Lewis of Mindlabs International visar att musik kan vara ett verktyg för att reglera humöret och öka välbefinnandet.
- 85 procent av personer i Europa uppger att deras humör har påverkats av musik – från glädje och upprymdhet till nostalgi och ledsamhet.