Ange ditt sökord

Migrän är en folksjukdom där många tyvärr inte får den behandling de behöver. Foto: Shutterstock

Migrän är en folksjukdom där många tyvärr inte får den behandling de behöver. Foto: Shutterstock

Migränklinik online får många patienter

Den nyöppnade migränkliniken online, Migränhjälpen, har på kort tid fått ett stort antal patienter. För patienter med kronisk migrän kan det vara svårt att träffa neurologer och få den senaste effektiva behandlingen. Man räknar med att endast omkring 10 procent av de 200 000 som har kronisk migrän får adekvat vård.

Annons:

Migrän drabbar ungefär 15 procent av den vuxna befolkningen vilket innebär att den är vanligare än andra folksjukdomar som astma och diabetes. Två av tre drabbade är kvinnor och omkring 25 procent av alla kvinnor i barnafödande ålder lider av migrän. Trots att de med högfrekvent eller så kallad kronisk migrän har en svår och handikappande sjukdom, behandlas få av dessa av neurolog eller huvudvärksspecialist. Detta vill den digitala migränkliniken, Migränhjälpen, ändra på. Neurolog Johan Nyberg som är medicinskt ansvarig läkare svarar här på frågor om Migränhjälpen.

Hur har det gått sedan ni öppnade upp Migränhjälpen för cirka två månader sedan?

Vi har fått ett väldigt bra gensvar. Vi har redan över 200 patienter som besökt oss och träffat en neurolog digitalt. Framför allt vill vi hjälpa den stora gruppen patienter som ännu inte fått hjälp av neurolog inom den fysiska vården.

Hur har patienterna tagit emot den nya migränbehandlingen online?

Vi ser att många är mycket glada över att kunna träffa en neurolog online redan inom två till tre dagar. Vi fick en kommentar från en patient att ”nu slipper jag resa 20 mil för att träffa min neurolog i 15 minuter”. Många är även nöjda med den snabba responsen och trevliga bemötandet de fått av våra huvudvärkssjuksköterskor.

Hur fungerar det för patienten vid det första besöket och i fortsättningen?

Vid första besöket får patienten besvara detaljerade frågor kring sin huvudvärk. Via chatt, telefonsamtal eller videobesök kontaktas man sedan av neurolog för närmare bedömning av besvären. Därefter behöver vanligtvis patienten fylla i en huvudvärksdagbok i en månad vilket görs i vår app eller på webben. Vid återbesöket ordineras förebyggande behandling beroende på vilka kriterier som uppfylls utifrån dagboksdata och huvudvärksdiagnos. Vi har sedan ett strukturerat sätt att följa upp patienten med fortsatt huvudvärksdagbok, olika skattningsskalor och återkommande återbesök till sköterska eller läkare. Allt hanteras smidigt i Migränhjälpens app.

Hur går det att rekrytera neurologer till Migränhjälpen så att ni kan ta hand om alla patienter?

Trots en stor brist på neurologer i Sverige har vi på kort tid fått tag i flera mycket erfarna och huvudvärksinriktade neurologer. Vi är nu fem stycken neurologer som arbetar åt Migränhjälpen. I takt med att vi växer kommer ytterligare neurologer behövas. Vi strävar efter att vara en bra arbetsgivare som erbjuder flexibla villkor och arbetstider. Fördelen med vårt koncept är att man som läkare kan arbeta på den tid som passar en bäst; dagtid, kvällar, helger, allt fungerar lika bra. Pensionerade kollegor kan arbeta hemifrån en eller några dagar i veckan istället för att behöva åka iväg som hyrläkare. I coronatider är möjligheten att arbeta hemifrån extra attraktivt för både äldre och yngre kollegor.

Hur har Covid-19 påverkat er?

Under första halvåret planerade vi för uppstarten med Migränhjälpen och vidareutvecklade plattformen och appen. När Covid-19 eskalerade i våras började allt fler inse att digital vård kommer att vara ett bra vårdalternativ om det används på ett hållbart och konstruktivt sätt. Så Migränhjälpen ligger helt rätt i tiden. Personligen tror jag digital vård i framtiden kommer tillföra mest nytta i vården av kroniska sjukdomar. Vår förhoppning är att vi inom de närmaste åren kunnat hjälpa tusentals patienter som lider av kronisk migrän eller annan svår huvudvärk.

Klicka här för att få mer information kring Migränhjälpen.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: